La secretària general de Sanitat, Pilar Farjas, va assegurar que "no sortirà" de la cartera bàsica de serveis "cap de les prestacions que per criteri mèdic necessiti el Sistema Nacional de Salut". Farjas responia així en ser preguntada sobre si l'avortament quedarà exclòs d'aquesta cartera bàsica de prestacions comuna per a tot el territori estatal, que el Govern acordarà amb les comunitats autònomes, i que recull el Reial Decret-Llei de mesures urgents per a la sostenibilitat del sistema sanitari. Amb aquesta resposta, va sermblar insinuar que els avortaments sense prescripció mèdica no estaran en aquesta cartera.

La representant del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va explicar que aquesta normativa estableix també la creació de la Xarxa Espanyola d'Agències d'Avaluació de Tecnologies i Prestacions Sanitàries, que serà l'encarregada d'estudiar amb criteris d'eficàcia, eficiència i qualitat "tota la cartera de serveis".

"Per tant, tots els espanyols tenen la garantia que l'actualització permanent de la cartera de serveis i de prestacions es farà sota criteris d'eficàcia, de qualitat i d'eficiència", va assenyalar Farjas.

Blindatge del sistema

Quant als immigrants no regularitzats, als quals s'invalidarà la targeta sanitària a partir de setembre, la secretària general va insistir que una de les mesures del decret és la garantia d'accés per a tots els espanyols a l'assistència sanitària pública "en un marc de blindatge del sistema davant del turisme sanitari i la utilització no regular" del mateix.

En aquest sentit, la portaveu del Govern basc, Idoia Mendia, va assegurar que la sanitat basca seguirà atenent els immigrants irregulars, malgrat les declaracions que, des de l'Executiu s'estan realitzant sobre la possibilitat que els que estiguin de manera irregular no tinguin atenció sanitària.

A més, es va dirigir al president del PP basc, Antonio Basagoiti, que dimecres va denunciar que el Gabinet de Patxi López "retalla com el que més", per afirmar que ell sap que l'Executiu autonòmic no està "retallant, expulsant funcionaris al carrer o emprenent rebaixes en educació i sanitat".

Mendia va afirmar que, amb la proximitat dels comicis autonòmics, el PP "està nerviós" i va apuntar que tots els partits bascos "estan ja amb la vista posada en la campanya preelectoral". Segons el seu parer, "això és comprensible", i va considerar que els populars tenen ara "un paper difícil".