ETA està preparada per dialogar sobre el final de la violència. Ho assegura la Comissió Internacional de Verificació (CIV), que afirma que en els contactes directes que ha mantingut amb l'organització armada aquesta s'ha mostrat disposada a "dialogar sobre una sèrie d'assumptes pràctics rellevants per consolidar el procés". A més, assegura que ha pogut constatar que ETA "continua respectant els seus compromisos amb la fi de la violència" i que s'estan fent "avenços per consolidar la pau al País Basc". El col·lectiu de mediadors, que s'ha reunit dijous i divendres a Bilbao, creu que el pla de reinserció de presos que ha persentat el govern espanyol "és un primer pas" que espera que tingui seguiment.

ETA respecta els seus compromisos i està preparada per dialogar sobre el final de la violència. És el missatge que ha fet públic aquest divendres la Comissió Internacional de Verificació (CIV), que ha mantingut a Bilbao una sèrie de reunions entre dijous i divendres per recollir informació sobre la situació del cessament de l'activitat armada i la fi de la violència i fer-ne seguiment.

Dijous el col·lectiu de mediadors va celebrar reunions bilaterals amb representants dels agents polítics i socials de la societat basca com ara Rodolfo Ares, conseller d'Interior basc, i Jesús Loza, comissionat per a la convivència i la memòria del govern basc. També amb representants dels partits polítics i dels sindicats.

Durant aquestes reunions i des de l'última visita oficial el 25 i 26 de gener, la comissió ha pogut constatar "que ETA continua respectant els seus compromisos amb la fi de la violència" i que "se segueixen donant avenços per consolidar la pau al País Basc". Per continuar en aquest camí, la CIV anima els agents polítics i socials de la societat basca a mantenir "un diàleg fluid".

La CIV ha anunciat que ampliarà les relacions de treball ja establertes al País Basc i que continuarà treballant "amb determinació i imparcialitat amb l'objectiu de contribuir a aquesta oportunitat històrica d'una pau duradora al País Basc".

El govern espanyol diu que no li fan falta els verificadors internacionals

El govern espanyol ha respost la reacció dels mediadors afirmant que "no necessita verificadors internacionals per comprovar si ETA es dissol". Fonts del Ministeri de l'Interior han destacat que "amb la Guàrdia Civil i la Policia s'ha derrotat ETA" i amb la policia "n'hi ha prou per verificar una eventual dissolució de l'organització terrorista".