La reducció del dèficit, la reforma de la Cambra dels Lords i la divisió de la banca són algunes de les prioritats del Govern britànic, presentades ahir per la reina Isabel II en una solemne cerimònia al Parlament. Acompanyada pel seu marit, el duc d'Edimburg, la Reina va acudir en carrossa des del Palau de Buckingham a la seu del Parlament, on va donar a conèixer 14 projectes de llei i quatre esborranys elaborats pel Govern del primer ministre, David Cameron, per a aquest curs parlamentari.

La sobirana, de 86 anys, abillada amb corona i mantell d'ermini com és tradicional, va començar el seu discurs assenyalant que la prioritat del Govern de coalició entre conservadors i liberaldemòcrates és reduir el dèficit públic. En el programa s'ha inclòs a més la reforma dels Lords, un text que compta amb un fort suport dels liberaldemòcrates -que formen el Govern de coalició amb els conservadors- però al qual s'oposen nombrosos diputats tories.

L'objectiu del projecte és reduir el nombre de membres -actualment hi ha 800- i fer que el 80 per cent dels parlamentaris de la cambra siguin elegits a través d'un sistema proporcional i no com fins ara, ja que primen escons designats per la Reina sota la recomanació del primer ministre o per herència aristocràtica.

El Govern considerava necessari introduir aquest any aquest projecte perquè estava contingut en els programes electorals dels principals partits polítics -conservadors, laboristes i liberaldemòcrates- en els comicis generals de 2010.

A més, en el text revelat ahir per la Reina figura un projecte que ?obligarà els bancs a separar els seus negocis de banca d'inversió i comercial, per protegir els dipòsits dels clients en cas de fallida per les operacions més arriscades. D'aquesta manera, serà més fàcil tancar institucions bancàries que estiguin en dificultats i evitar el rescat de l'Estat, com ha ocorregut amb diversos bancs a la crisi de 2008. A més, el Govern ha introduït un projecte per eximir per llei el Regne Unit de futurs fons de rescat en l'eurozona.

Banc Verd

Entre les prioritats del Govern també hi ha la creació de l'Anomenat Banc Verd d'Inversió, destinat a donar suport a projectes d'inversió que respectin el medi ambient. També s'ha inclòs un text per penalitzar la conducció sota els efectes de les drogues, un altre contra la difamació i una polèmica llei per regular la vigilància d'Internet i les xarxes socials per part de les autoritats per combatre el terrorisme. Un altre projecte és la reforma de l'edat de jubilació, que serà incrementada dels 65 als 67 anys d'edat per al 2028.