El Tribunal Suprem (TS) ha rebaixat de 10 a sis anys i mig la condemna als dirigents abertzales Arnaldo Otegi i Rafa Díez Usabiaga per intentar reconstruir Batasuna a través del grup Bateragune, en considerar que han de ser condemnats per la seva pertinença a ETA però no en qualitat de dirigents. La sentència de la Sala Penal el Suprem, que compta amb dos vots particulars discrepants, rebaixa també fins als sis anys de presó la pena imposada a Miren Zabaleta, l'extresorera del PCTB Sonia Jacinto i el responsable de Haika a Àlaba Arkaitza Rodríguez, que van ser condemnats a vuit anys de presó el setembre de 2011.

El Suprem admet així parcialment els recursos dels acusats contra la sentència de l'Audiència, que va considerar provat que a través de l'activitat que van desplegar entre 2008 i 2009 complien les instruccions d'ETA, i que Otegi i Usabiaga, a més, "ostentaven la categoria de responsables i promotors" d'una innovadora estructura que trasmetia les directrius de la banda terrorista. En aquest sentit, el Suprem assenyala que aquesta coordinació "no justifica la catalogació com a dirigent", condició que no queda prou acreditada en cap dels casos.

Pel que fa a les reaccions, el president del Govern, Mariano Rajoy, va expressar el seu respecte per la sentència del Suprem, mentre que l'esquerra abertzale la va considerat una "agressió".

Rajoy va manifestar el seu respecte i acatament per l'esmentada decisió, mentre que el Govern basc es va pronunciar en termes similars i va recordar que aquesta posició de respecte de les resolucions judicials la manté tant quan les comparteix com quan creu que poden "no ser enteses per gran part de la societat".

Paral·lelament, el president del PNB, Iñigo Urkullu, va qualificar de "sense sentit" el procés judicial contra Otegi i va expressar la seva "sospita" que el Suprem "ha validat proves febles i controvertides d'acord amb indicis-suposicions".

En un altre ordre de coses, el Tribunal Suprem ha ordenat una nova liquidació de condemna per a l'etarra José Antonio López Ruiz, Kubati, autor de l'assassinat de la dissident d'ETA, Dolores González Catarain, Yoyes.