L'exdirigent d'ETA José Luis Álvarez Santacristina, Txelis, impartirà una ponència en un seminari titulat "Perdonar per viure" als Cursos d'Estiu de la Universitat del País Basc (UPV-EHU), el proper 29 de juny a Sant Sebastià. La consellera d'Educació, Universitats i Investigació, Isabel Celaá, el rector de la Universitat del País Basc, Iñaki Goirizelaia, i el director dels cursos, Juan Luis de la Cuesta, van presentar a Sant Sebastià la XXXI edició de la universitat estival basca, en el programa de la qual consta la intervenció de l'exdirigent d'ETA penedit.

La ponència que impartirà Txelis -qui a més és llicenciat en Filosofia i Teologia- porta per títol "Demanar perdó des del patiment de les víctimes" i, després de pronunciar-la, l'exdirigent d'ETA participarà en una taula rodona moderada pel periodista Mariano Ferrer. Álvarez Santacristina, qui es va penedir del seu passat a la direcció d'ETA i va demanar perdó a les víctimes, va ser expulsat de l'organització terrorista el 1998.

El Govern no és partidari que l'exmembre d'ETA participi en el curs. Fonts oficials van recordar que Txelis ha demanat el preceptiu permís a l'Administració penitenciària per participar en aquesta activitat. Es tracta d'un requisit necessari que li ha de ser atorgat prèviament per l'Administració. En el cas que ho sol·licités, previsiblement no se li concediria.

Negativa a Veneçuela

En un altre ordre de coses, l'Audiència Nacional va rebutjar lliurar a Veneçuela el ciutadà espanyol Alejandro Iglesias, reclamat per un delicte d'homicidi agreujat, tenint en compte ta que les autoritats de Caracas no han respost a les sol·licituds d'extradició de membres d'ETA. La secció segona d'aquest tribunal va recordar que el lliurament d'Iglesias va ser acordat el febrer passat, però que va quedar condicionat a "que la República Bolivariana de Veneçuela atorgués garantia prèvia de reciprocitat" a les reclamacions de la Justícia espanyola.