L'Audiència Nacional ha arxivat definitivament la causa oberta per investigar les suposades irregularitats en la contractació del Yak-42, que el 2003 es va estavellar a Trebisonda (Turquia) amb 62 militars espanyols a bord quan tornaven de l'Afganistan. En un acte notificat ahir, la secció quarta de la sala penal d'aquest tribunal confirma l'arxiu de la causa dictat el passat 2 de febrer pel jutge Fernando Grande-Marlaska, en rebutjar els recursos de l'associació de familiars dels morts en el sinistre, al qual s'havia adherit la Fiscalia.

Marlaska va justificar la seva decisió en concloure, tal com prèviament ho havia fet la Comissió Internacional d'Investigació, que l'accident es va deure al cansament i la falta de preparació de la tripulació.

Per aquesta causa van arribar a estar imputats per un delicte d'imprudència greu amb resultat de mort sis comandaments militars, entre ells el llavors cap d'Estat Major de la Defensa, Antonio Moreno Barberá, i l'excap d'Estat Major Conjunt, Juan Luis Ibarreta Manella.

També es va imputar l'excap de la divisió d'operacions de l'EMACON, José Antonio Martínez, els també membres de l'EMACON Joaquín Yáñez i Alfonso Elías, i el tinent coronel Abraham Ruiz López, enllaç de la Divisió de Plans de l'estat Major Conjunt davant l'agència de l'OTAN NAMSA.

No obstant això, l'Audiència Nacional considera, com Marlaska, que l'actuació dels imputats no va constituir delicte, ja que el Codi Penal exigeix que "haguessin creat el risc mitjançant una acció o omissió precedent". El tribunal afirma que els militars "ni han creat el risc ni l'han agreujat".