El jutge Pablo Ruz, que instrueix el cas Gürtel, ha reclamat a la Comunitat de Madrid la documentació sobre l'adjudicació a empreses de la trama de 317 actes celebrats entre 2004 i 2006 per comprovar si els exdiputats regionals del PP Alberto López Viejo i Alfonso Bosch van rebre pagaments. El jutge de l'Audiència Nacional dóna al Govern autonòmic el termini "improrrogable" d'un mes perquè li remeti "tota la documentació que estigui en el seu poder sobre l'adjudicació i facturació" d'aquests actes, que van des de la commemoració del 25è aniversari dels ajuntaments democràtics el 21 de juny de 2004 a un celebrat en una residència de majors el desembre de 2006.

Els actes l'adjudicació dels quals s'investiga són de tota mena, i van del primer aniversari dels atemptats de l'11-M (11/3/2005) a l'homenatge al regidor del PP assassinat per ETA Miguel Ángel Blanco (11/7/2005), passant per la visita de Bill Gates (19/11/2004), la firma d'un conveni amb el Reial Madrid (24/6/2005) o un al qual l'acte es refereix com a "quadre Gallardón" (28/04/06).

El magistrat acorda aquestes diligències arran de la documentació intervinguda en la "caixa B" trobada en una de les oficines de l'empresa Easy Concept i, sobretot, de les factures incloses en un arxiu informàtic trobat en el domicili de la seva responsable i imputada en la causa, Isabel Jordán.

Per altra banda, el jutge Ruz va rebaixar de 600.000 a 200.000 euros la fiança imposada per la secció quarta d'aquest tribunal al presumpte cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, perquè pugui abandonar la presó en la qual va ingressar fa tres anys.

El magistrat, que va adoptar aquesta decisió després que la defensa de Correa hagi tornat a demanar que es reduís a 50.000 euros, imposa a més al líder de la trama, posat el cas que aboni la fiança fixada, la prohibició de sortir del país, li retira el passaport i l'obliga a comparèixer diàriament al jutjat, a més d'obligar-lo a comunicar el seu domicili i número de telèfon.

En un altre ordre de coses, l'instructor de la causa pel suposat finançament irregular del PPCV, derivada del cas Gürtel, va rebutjar el recurs de la tresorera del partit, Yolanda García, contra la seva imputació en la investigació. García, que declararà davant del jutge José Ceres dimecres que ve, està imputada en dues de les tres peces que formen part de la causa: per delicte electoral en els comicis autonòmics de 2007 i per falsedat documental a les eleccions generals de 2008.

Dos nous imputats

Finalment, l'Audiència Nacional va imputar dos responsables de la Radiotelevisió Valenciana (RTVV) per l'adjudicació a empreses vinculades a la trama Gürtel de la sonorització dels actes celebrats amb motiu de la visita del Papa a València el 2006. Els nous imputats són el llavors cap del Departament Tècnic de RTVV, Luis Sabater, i l'exdirector d'Antena de l'ens públic, Antonio de la Viuda, als qui l'exdirector general de RTVV Pedro García Gimeno va assenyalar el passat dia 8 davant el magistrat com a responsables directes de l'adjudicació.