Almenys 70 efectius de les forces de seguretat iemenites van morir i centenars van resultar ferits en l'atemptat més mortífer al Iemen des que va començar l'any passat la revolta popular que va acabar amb el règim d'Ali Abdul·là Saleh. L'atac va ser perpetrat a Sanà per un terrorista suïcida i va tenir com a objectiu els assajos d'una desfilada de les forces de l'ordre, que actualment porten a terme una gran ofensiva contra els bastions d'Al-Qaeda al sud del país. Precisament. la xarxa terrorista Al-Qaeda a la Península Aràbiga va reivindicar l'atemptat. En un comunicat, el grup terrorista va assegurar que l'objectiu de l'operació era assassinar el ministre iemenita de Defensa, Mohammad Naser Ahmad, qui es trobava al lloc de l'explosió però va sortir il·lès.

Una font del Ministeri de Defensa va informar que la xifra de morts supera els 70 i la de ferits 220, mentre que fonts mèdiques van assenyalar que almenys 50 dels cadàvers rebuts en diversos hospitals eren de militars. De l'atac, ocorregut a la plaça de Sabein, al sud de la capital, van sortir il·lesos el ministre de Defensa i el cap de l'Estat Major, Ali al Ashual.

Diversos membres de les forces de l'ordre que van presenciar l'atac van explicar que un suïcida, disfressat de policia, va fer esclatar un cinturó d'explosius que portava adherit al seu cos enmig d'un grup de la Seguretat Central.

El Ministeri de Defensa va precisar que totes les víctimes eren reclutes de la Policia i de l'Exèrcit, que preparaven una desfilada per a un acte que commemora avui el vint-i-dosè aniversari de la unificació del Iemen. A aquest acte està previst que assisteixin el president del país, Abdo Rabu Mansur Hadi, i altres alts càrrecs, i s'havia de celebrar a l'esmentada plaça, prop del palau presidencial.

La deflagaració va causar una gran taca negra de cendra a terra, on van quedar escampades nombroses restes humanes. Immediatament després, la policia va acordonar la zona i diverses ambulàncies van acudir al lloc dels fets per evacuar les víctimes.

A la plaça, un oficial de la Policia, el general Hamid Besher, va afirmar que les primeres investigacions apuntaven que darrere de l'atemptat hi havia la xarxa terrorista Al-Qaeda, que finalment va reivindicar l'atac.

Per part seva, una font del Ministeri d'Interior va assegurar que aquesta matança "augmentarà la voluntat de les Forces Armades per combatre els elements terroristes sense treva". "Els que estan darrere d'aquesta massacre brutal no escaparan al càstig", va advertir la font oficial, que va assenyalar que es netejarà el Iemen de terroristes.

La inestabilitat al país des que van esclatar el 27 de gener de 2011 les revoltes populars contra el règim de Saleh, que va abandonar el poder a finals febrer, ha afavorit l'augment de l'activitat d'Al-Qaeda, que controla diverses localitats del sud del país.

Ofensiva al sud del país

L'atac va coincidir amb el desenvolupament d'una gran ofensiva militar contra els bastions d'Al-Qaeda al sud del Iemen, iniciada el passat dia 12, i que ha causat centenars de víctimes, la majoria terroristes, encara que també hi ha baixes castrenses.

Per part seva, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va condemnar l'atemptat suïcida, tot definint l'acció com a "abominable" i enviant els seus condols a les famílies de les víctimes.

brutal atemptat a sanà.Els cadàvers de les víctimes s'amuntegaven a les morgues dels hospitals de la capital iemenita.Desenes de cossos van quedar estesos a la zona on es va produir la gran explosió. Un nombrós grup d'investigadors va treballar durament per recollir proves i restes de les víctimes de l'atac.