L'interventor dels ajuntaments d'Arrecife, San Bartolomé i Teguise, Carlos Sáenz Melero, i dos exedils van ser detinguts en una operació que investiga possibles delictes de malversació, prevaricació i falsedat documental. En l'operació, posada en marxa al jutjat número 4 d'Arrecife per una denúncia de la Fiscalia, també va ser arrestat el president del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Vino de Lanzarote i exregidor d'Hisenda de l'Ajuntament de San Bartolomé, Javier Betancort Tubau.

El tercer detingut va ser l'exregidor del Partit d'Independents de Lanzarote a l'Ajuntament d'Arrecife José Miguel Rodríguez, qui ja va ser arrestat en el marc del cas Unió, durant la intervenció de l'Ajuntament portada a terme per la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil el maig de 2009.

Segons els testimonis, diversos agents de paisà es van presentar al domicili del representant del sector vitivinícola de l'illa i de l'exedil de CCN, al qual posteriorment van treure ja detingut i van introduir en un cotxe policial. Fonts dels Ajuntaments d'Arrecife i San Bartolomé van confirmar que diversos agents de la Policia van romandre diverses hores a les dependència municipals custodiant i recollint diversa documentació relacionada amb l'àrea econòmica dels dos consistoris. En concret, en l'escorcoll els agents van estar buscant factures i expedients per comprovar la legalitat dels mateixos en relació amb la tasca de l'interventor entre 1998 i 2008. El procediment es va obrir fa uns mesos i es troba sota tutela judicial.

Paral·lelament, agents de la Policia Judicial van entrar a les dependències de l'Ajuntament de La Oliva, a Fuerteventura, on investiguen diverses irregularitats.