El líder de la Coalició grega de l'Esquerra Radical (Syriza), Alexis Tsipras, va desafiar la canceller Angela Merkel presentant-se a Berlín com a "part de la solució", no del problema d'Europa, i afirmant que, si guanya les eleccions, això no implicarà la sortida de Grècia de l'eurozona. "No crec que rebutjar el programa d'austeritat signifiqui la sortida d'un país de la zona euro", va afirmar, ja que "el fonament d'Europa és la democràcia i la solidaritat", no un "determinat pacte" ni el seguiment de la via de l'austeritat al peu de la lletra propugnada per Merkel.

Ni Grècia ni cap altre país són "llogaters" de la zona euro, als quals "es pugui desallotjar", sinó part d'un "projecte comú", basat en "principis com ara la democràcia", va recordar, en una compareixença conjunta amb els líders de Die Linke -L'Esquerra-, Gregor Gysi i Klaus Ernst.

Tsipras va arribar a Berlín procedent de París i disposat a presentar-se més conciliador que a la capital francesa, on va tenir dures paraules contra Merkel en dir que no li corresponia a la canceller decidir sobre el futur del seu país, però insistint a donar per fracassada la doctrina de l'austeritat.

"No es pot limitar una crisi en termes geogràfics ni intentar aniquilar un poble", va afirmar, i va alternar aquesta dràstica terminologia amb contínues crides a la solidaritat.

"Demanem la solidaritat d'Alemanya i França. No pressionarem, perquè l'extorsió és el camí equivocat", va dir en una concorreguda conferència de premsa com poques vegades han viscut els seus amfitrions de Die Linke, partit amb poc suport a Alemanya.

"No busquem la destrucció d'Europa, sinó la seva salvació", va afirmar el líder de Syriza, qui es va permetre fins i tot estendre una mà: "Si guanyem, negociarem amb Merkel, encara que no sigui fàcil". Per a Tsipras, renegociar els compromisos assumits per Atenes amb la comunitat internacional no implica la ruptura, sinó la recerca d'una solució per a una zona euro "desgastada".

Per part seva, el president francès, François Hollande, va mantenir a l'Elisi un encontre amb el líder del partit socialista grec (Pasok), Evangelos Venizelos, per intercanviar punts de vista sobre la situació en aquest país. La reunió, que era de caràcter privat i no figurava a l'agenda oficial del mandatari, va durar tres quarts d'hora. Aquest intercanvi, sobre el qual no es van facilitar més detalls, es va produir la vigília que Hollande rebi també a l'Elisi el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i que tingui lloc a Brussel·les una cimera informal de la UE en la qual la situació de Grècia ocuparà bona part dels debats.