El Govern ha confirmat que el Ministeri de Foment va signar l'abril del 2010, amb José Blanco al capdavant del Departament, un contracte per import de 165.000 euros més IVA (el que eleva el preu total a més de 190.000 euros) per a la realització del retrat de Francisco Álvarez Cascos, últim ministre del ram amb el Govern de José María Aznar i ara al capdavant del Foro Astrias que va governar el Principat fins a l'abril.

Segons assenyala l'executiu en una resposta parlamentària a la qual ha tingut accés Europa Press, el quadre respon al costum que els ministres, després de deixar el seu mandat, són convidats a realitzar-se un retrat destinat a la galeria del Ministeri. Cascos ja va llegar un retrat seu per al Ministeri de la presidència, inaugurat quan Alfredo Pérez Rubalcaba estava al capdavant d'aquest departament.

La tradició és que sigui el mateix exministre qui esculli l'artista que consideri més adequat, però Álvarez Cascos no va proposar qualsevol retratista, sinó que va escollir Antonio López, el geni hiperrrealista de Tomelloso (Ciudad Real), que és un dels pintors més cotitzats de l'actualitat.

El Ministeri de Foment va cursar l'encàrrec firmant-se el contracte l'abril del 2010 per un import de 165.000 euros, IVA a part. El Govern assenyala que aquesta xifra "és d'acord amb el preu habitual de l'autor per un encàrrec d'aquestes característiques".

Encara no s'ha pagat res

Això sí, en resposta al diputat socialista asturià Antonio Trevín, el Govern recalca que, com el retrat no ha estat lliurat, el Ministeri de Foment encara no ha abonat cap quantitat per ell.

El preu del retrat de Cascos supera en més de doble el que el Congrés ha reservat per al del socialista José Bono, que suposarà una despesa de 82.600 euros, IVA inclòs. Una xifra que ja va suscitar una polèmica perquè malgrat que el preu és semblant al de quadres anteriors, triplica el cost del dedicat al seu antecessor en el càrrec, el també socialista Manuel Marín, que va optar per una fotografia el preu del a qual serà de 24.780 euros.

El quadre de Bono serà obra del pintor hiperrealista madrileny Bernardo Torrens, que ja té penjat en les parets del palau del Congrés el retrat de Félix Pons, mentre que el de Marín serà una fotografia de Cristina García Rodero, Premi Nacional de Fotografia el 1996 i primera espanyola que va ingressar a l'Agència Magnum.