El secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, va assegurar que la reforma de l'administració local "potenciarà" el paper de les diputacions provincials, entitats que gestionaran "serveis obligatoris i mínims" en municipis de menys de 20.000 habitants. Això suposa el 95 % de tots els consistoris del país, és a dir, 7.718 davant un total de 8.116. Dit d'una altra manera, afectarà un terç del total de la població espanyola, segons les dades de l'últim padró de 2010. Així, en el cas de la demarcació de Girona només quedarien al marge Girona, Salt, Figueres, Olot, Blanes, Lloret de Mar, Palamós i Sant Feliu de Guíxols.

Així ho va anunciar Beteta en la seva compareixença a la Comissió d'Hisenda i Administracions Públiques del Congrés, on va advocar per eliminar duplicitats i per construir administracions més austeres, transparents i que estiguin més "centrades a prestar serveis de qualitat als ciutadans" sense "gastar més del que és degut".

Pel que fa a la reforma de l'administració local, va assegurar que la llei potenciarà el paper de les Diputacions i garantirà, d'aquesta manera, que els municipis de ?menys de 20.000 habitants no vegin "minvats" els seus drets bàsics.

Procés d'avaluació

En el període d'un any se sotmetran els serveis públics municipals i els de les mancomunitats a un procés d'avaluació i, va precisar, si en aquesta prova els municipis amb menys de 20.000 habitants obtenen un resultat negatiu, hauria de ser una "causa determinant" per "encomanar aquesta prestació a les diputacions provincials". Així mateix, va afegir que per als municipis amb més població s'acordaria una fórmula supramunicipal per a la prestació de serveis de "caràcter voluntari".

Beteta va assegurar que el Govern pretén que la reforma sigui consensuada i, en aquest sentit, va indicar que "està sent objecte de negociació" amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i amb el PSOE, mentre que, va explicar, ja la "coneix" CIU i "properament la resta de grups parlamentaris i les comunitats autònomes".

En aquest sentit, el vicepresident primer de la FEMP i alcalde socialista de Vigo, Abel Caballero, va assegurar que la proposta del Govern per reformar l'administració local és "absolutament inassumible" i un "atemptat grandíssim a l'eficàcia i l'autonomia municipal". En paraules de Caballero, el document d'Hisenda obre "una gran escletxa" en la negociació, però també és "inconstitucional" i busca "exclusivament el control i la intervenció dels ajuntaments".

Finalment, el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos (PSC), es va oposar a la fusió de municipis que propugna el Govern per pal·liar la crisi, ja que la considera "una invasió a les competències autonòmiques" de Catalunya.