El president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dimecres al Ple del Congrés que la quantia de les prestacions per desocupació es reduirà a partir del sisè mes per als nous perceptors, en reduir del 60% al 50% la base reguladora amb la que es calculen aquestes prestacions. L'objectiu, ha dit, és "animar la recerca activa de feina" dels nous receptors de l'atur.

"Revisarem el model de prestacions per atur garantint que no generin efectes desincentivadors de la recerca de feina, seguint l'exemple d'alguns països de la UE", ha explicat el president, precisant però que no es modificarà ni el període màxim de durada de les prestacions per atur (24 mesos) ni l'import actual "durant els primers sis mesos".

No obstant això, "per animar la recerca activa de feina, els nous receptors que s'incorporin a la prestació la veuran reduïda des del sisè mes del 60% al 50% de la base reguladora".

Actualment, durant els primers sis mesos, la prestació per desocupació equival al 70% de la base reguladora, és a dir, al 70% de l'últim salari percebut, mentre que a partir del sisè mes es cobra el 60%. El que el Govern ha anunciat és que aquest 60% passarà al 50% per als nous aturats, de manera que veuran reduïda la quantia de la prestació.

Així mateix, Rajoy ha avançat que s'exigirà haver treballat prèviament per accedir a la renda activa d'inserció (RAI).

A més, Rajoy també ha anunciat que "se suprimiran moltes bonificacions a la contractació", llevat de les relatives al nou contracte d'emprenedors creat amb la reforma laboral o les d'inserció per al col · lectiu de discapacitats.

Reforma de les pensions

D'altra banda, el president ha avançat que el Govern portarà al Pacte de Toledo un nou projecte de llei sobre el sistema de pensions per accelerar l'aplicació del factor de sostenibilitat i abordar la jubilació anticipada.

"Tinc la intenció de portar al Pacte de Toledo un projecte de llei per accelerar l'aplicació del factor de sostenibilitat i abordar el tractament de la jubilació anticipada, tal com estableix en la seva recomanació la Unió Europea", ha dit, sense precisar més detalls sobre el contingut d'aquesta reforma legislativa.

Les recomanacions de Brussel · incloïen l'acceleració de l'entrada en vigor del retard en l'edat de jubilació des dels 65 als 67 anys. En principi, segons la reforma de pensions, l'edat de jubilació començarà a endarrerir de manera progressiva a partir de l'1 de gener de 2013, però als 67 anys no entrarien en vigor fins 2027.

El anunciat per Rajoy podria suposar accelerar l'entrada en vigor d'aquesta mesura al revisar-se el factor de sostenibilitat, que estableix la revisió del sistema cada cinc anys en funció dels canvis en l'esperança de vida perquè la Seguretat Social mantingui l'equilibri.