El president el govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest matí al Congrés dels Diputats el nou paquet de mesures amb el qual pretén aconseguir un estalvi de 65.000 milions d'euros.

Rajoy ha anunciat que pujarà aquest divendres el tipus general de l'IVA tres punts, fins al 21%, el tipus reduït dos punts (del 8% al 10%) i mantindrà el tipus superreduït en el 4%.

Així ho ha anunciat Rajoy en un ple extraordinari al Congrés, on també ha dit que baixarà les cotitzacions un punt el 2013 i un altre addicional el 2014, alhora que eliminarà la desgravació per habitatge a partir de 2013.

Reducció de la prestació d'atur a partir del sisè mes

El president del govern espanyol ha anunciat també que la quantia de les prestacions per desocupació es reduirà a partir del sisè mes per als nous perceptors, en reduir del 60% al 50% la base reguladora amb la que es calculen aquestes prestacions. L'objectiu, ha dit, és "animar la recerca activa de feina" dels nous receptors de l'atur.

"Revisarem el model de prestacions per atur garantint que no generin efectes desincentivadors de la recerca de feina, seguint l'exemple d'alguns països de la UE", ha explicat el president, precisant però que no es modificarà ni el període màxim de durada de les prestacions per atur (24 mesos) ni l'import actual "durant els primers sis mesos".

No obstant això, "per animar la recerca activa de feina, els nous receptors que s'incorporin a la prestació la veuran reduïda des del sisè mes del 60% al 50% de la base reguladora".

Actualment, durant els primers sis mesos, la prestació per desocupació equival al 70% de la base reguladora, és a dir, al 70% de l'últim salari percebut, mentre que a partir del sisè mes es cobra el 60%. El que el Govern ha anunciat és que aquest 60% passarà al 50% per als nous aturats, de manera que veuran reduïda la quantia de la prestació.

Reducció d'un 30% dels regidors i homogeneïtzació de les retribucions dels alcaldes

Entre d'altres mesures, el president del govern espanyol ha anunciat una reducció del 30 per cent en el nombre de regidors per trams de població estableix l'article 179.1 de la Llei Orgànica de Règim Electoral General.

Una altra de les novetats serà l'homogeneïtzació i publicació de les retribucions que tenen els alcaldes i regidors i, per això, la llei de pressupostos fixarà cada any els barems en funció de les característiques del municipi.

Rajoy ha assenyalat que el seu govern emprendrà la reforma de les administracions amb caràcter immediat, per tal que prevalgui l'austeritat, augmenti l'eficiència i s'evitin duplicitats, atenent a la premissa de "una administració, una competència".

Aquest és l'objectiu fonamental de la reforma per a la racionalització i la sostenibilitat de l'administració local, que delimitarà competències i solucionarà el problema de les competències impròpies, per tal que els ajuntaments no prestin serveis per als que no tenen finançament necessari.

Al mateix temps es reforçarà el paper de les diputacions provincials per centralitzar la prestació de serveis.

Amb aquesta reforma, ha afegit Rajoy, es garantirà que els petits municipis puguin rebre serveis públics adequats a preus raonables i millor gestionats.

Les estimacions que maneja el president és que aquesta reforma suposarà un estalvi al voltant de 3.500 milions.

Rajoy ha assenyalat que també s'ha d'efectuar una dràstica reducció i fins i tot eliminació d'empreses públiques en l'àmbit local.

Suspensió de la paga de Nadal dels funcionaris

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha avançat que el govern espanyol suspendrà la segona paga extraordinària dels funcionaris i empleats públics, alhora que reduirà els moscosos i ajustarà el nombre d'alliberats sindicals a l'estrictament disposa la llei.

Aquesta mesura, ha explicat Rajoy, s'aplicarà en l'administració central, autonòmica i local i ha demanat que sigui compartit per diputats i senadors.

La suspensió de la segona paga extraordinària només serà compensada en 2015 en el cas dels funcionaris i empleats públics.

Rajoy admet que no és possible créixer

El president del govern espanyol ha admès que la situació actuar malmet l'esperança de creixement i que "créixer i crear ocupació encara no és possible". També ha advertit que "el camí per a la construcció Europea no serà fàcil" perquè malgrat que s'ha acordat el camí "estem veient tensions, vots difícils per unanimitat, declaracions fora de lloc i molts problemes". També ha insistit que les condicions del rescat tan sols s'imposaran a la banca que requereixi els fons.

En la seva compareixença a la cambra Rajoy ha admès que l'Estat travessa la recessió més greu de la seva història. "Mai abans l'economia espanyola havia tingut dues recessions tan seguides i d'aquesta magnitud i per a l'any que ve tot apunta que la recessió continuarà", ha apuntat. Per aquest motiu ha demanat celeritat a Europa en l'aplicació dels seus acords. "Ja hem decidit on volem anar i que volem fer-ho tan aviat com sigui possible", ha afirmat abans de comprometre's a "fer el que estigui al meu abast perquè els acords que s'han adoptat per consens en aquest consell europeu es compleixin a la major celeritat possible".

Rajoy, que ha volgut començar la seva intervenció expressant agraïment pels suports que ha rebut per part de l'oposició abans del viatge a Brussel·les, ha afirmat que és "bo" oferir una imatge d'unitat a Europa. Segons Rajoy, els acords de la cimera "exigeixen un compliment ràpid i complet" perquè els mercats "reaccionin immediatament". Com a exemple ha recordat que el rescat de la banca espanyola requereix una aprovació en diversos països, fet que dilata l'efectivitat dels acords. Per aquest motiu ha reiterat que calen passos per a una major integració europea i ha reiterat que les institucions i governs han de treballar amb una agenda de reformes estructurals, estabilitat financera, reducció del dèficit i més Europa.

En aquest marc ha apuntat que cal posar en marxa el sistema de supervisió únic reforçant en paper del Banc Central Europeu i caminar cap a la integració fiscal. La contrapartida de la cessió de sobirania seria, segons Rajoy, la creació d'un tresor europeu que pugui emetre deute. A més, la integració fiscal permetria contrarestar els efectes de les turbulències dels mercats sobre els països. També ha apostat per fer un ús més extensiu dels mecanismes de col·laboració amb el parlament europeu.

Condicions només per als bancs que requereixin els fons

Segons Rajoy, les condicions a la banca són exclusivament per a les entitats que rebin el rescat i un cop fet la recapitalització i no per al conjunt del sistema, i permet que la compra de deute en els mercats primaris i secundaris es facilita". Amb tot, Rajoy ha recordat que cal ser "realistes" i ha augurat "tensions, declaracions fora de

Evita parlar de "vencedors i vençuts"

Rajoy ha recordat que el Consell Europeu del 28 i 29 de juny es va produir en un moment crític per a l'euro per les pressions dels mercats que es manifesten amb unes primes de risc elevades i volàtils. En tot cas, ha afirmat que el Consell Europeu va servir per obrir la porta a un nou model d'Unió Europea, i per aquest motiu ha rebutjat els balanços que presenten la cimera en un esquema de vencedors i vençuts perquè "totes les decisions es van prendre per unanimitat". "Res a veure amb el marcador d'una competició esportiva".