El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el reial decret llei que modifica la Llei de la dependència. A través d'aquest decret, el govern espanyol redueix en un 15% la prestació de cuidador no familiar i de sis a tres els graus de dependència. A més, amplia el termini per accedir al sistema i donar per completat el desplegament de la llei fins el 2015. Segons l'Estat la dependència acumula una desviació pressupostària de 2.700 MEUR respecte a la previsió inicial i una llista d'espera de 300.000 persones al conjunt de l'Estat. El govern espanyol ha defensat que amb aquesta modificació es pretén "agilitzar l'entrada dels gran dependents" i evitar el "col·lapse" al que es veia abocada.

Un dels principals canvis que comporta l'aprovació d'aquest decret és la reducció en un 15% de la prestació de cuidador no professional. El govern espanyol sosté que la generalització d'aquesta figura ha fet que la llei no repercuteixi tant positivament com s'esperava en la creació de llocs de treball ni d'activitat econòmica i tampoc garanteix una atenció adequada.

Per garantir aquesta atenció adequada també s'establiran nous requisits exigibles al cuidador com que la persona visqui a casa del dependent, que es segueixi un itinerari de formació i que presenti documentació com la declaració de l'IRPF. A més, es faran controls sobre la idoneïtat de l'atenció que poden derivar en la suspensió de la prestació.

També es revisarà el model de cotitzacions dels cuidadors no professionals. En aquest sentit, els ministeris de Sanitat i Treball acordaran un nou règim per aquesta figura. Tot i això, els cuidadors que ja cotitzen a la Seguretat Social no sortiran d'aquest règim fins que no s'acordi el nou.

A Catalunya hi ha més de 102.000 cuidadors familiars (segons dades del Departament de Benestar Social i Família a 31 de març) que es veuran afectats per aquesta mesura. Segons les dades del primer trimestre del 2012, el total de prestacions atorgades són 113.242, de les quals 102.346 corresponen a cuidadors no professionals de dependents que veuran com se'ls redueix la prestació.

D'altra banda, s'amplia l'ajuda per assistent personal a tots els graus de la dependència.

De sis a tres graus

Un altre de les modificacions importants és la reducció de graus de sis a tres i el calendari d'entrada al sistema per als dependents moderats, que havia de finalitzar el 2013, i que s'ampliarà fins el 2015. Fins llavors aquestes persones seran ateses pels serveis socials.

D'aquesta manera la reforma simplifica els graus i nivells que calculen la dependència, per la qual cosa el reconeixement de les persones que entrin a sistema s'haurà d'ajustar a tres graus: gran dependència, dependència severa i dependència moderada.

A Catalunya, i segons dades del Departament de Benestar Social i Família a 31 de març del 2012, hi havia en espera un total de 49.098 persones de grau 1.1 i 2.083 de grau 1.2.

Aportació segons renda i patrimoni

Un altre canvi és el de l'aportació dels ciutadans, ja que amb aquesta modificació el govern espanyol pretén que com més recursos tingui la persona dependent més aporti pel servei rebut. La intenció de l'executiu és establir criteris comuns per determinar la capacitat econòmica segons la renta i el patrimoni del beneficiari.

Aquells dependents que tinguin ingressos per sota de l'Indicador Públic de la Renda d'Efectes Múltiples (IPREM) no hauran d'abonar res a canvi del servei però aquells que superin aquesta quantitat hauran d'abonar una quantitat, que serà progressiva segons el nivell de recursos i que pot arribar fins el 90% del cost del servei. L'IPREM del 2012 es correspon amb uns ingressos de 532,51 euros al mes.

Per últim, el govern espanyol també modificarà els criteris per finançar el model a les comunitats autònomes i per això es començarà a ponderar el nivell de prestacions per assistència de serveis per determinar el repartiment de fons.