Els experts en Corea del Nord, principalment sud-coreans, veuen senyals de canvi en el comportament de la cúpula dirigent de Pyongyang. La televisió estatal nord-coreana va fer que bona part de l'"aparell" del règim elevés les celles amb sorpresa en escoltar l'obertura d'un informatiu: Una breu nota posava fi a setmanes de conjectures sobre la misteriosa dona que acompanyava el jove líder del país, Kim Jong-un, en diversos actes públics recents: Es tractava de la seva dona, Ri Sol-ju, amb la qual s'hauria casat el 2009, segons el servei d'Intel·ligència sud-coreà (NIS).

La notícia i la profusió d'imatges de la jove parella contrasta amb l'estil de Kim Jong Il, els 17 anys de govern del qual es van caracteritzar per un total secretisme. En l'època de l'"Estimat Líder" mai es revelava la identitat dels qui l'acompanyaven, inclòs el seu propi fill, Kim Jong-un, qui era pràcticament un desconegut abans de la seva presentació oficial a finals de 2010.

Lim Ful-chul, expert en política nord-coreana a la Universitat de Kyungnam (Sud) va assenyalar que "la presentació de la seva dona és un indici que Kim vol mostrar un lideratge més obert que el del seu pare". Per part seva, Ahn Chan-il, un politòleg de l'Institut Mundial d'Estudis sobre Corea del Nord a Seül, va dir que "el nou dirigent s'acosta a un tipus de lideratge més a l'estil occidental".

Amb tot, hi ha hagut canvis més substancials en els set mesos que Kim Jong-un governa el país. Fonts sud-coreanes asseguren que l'empobrit Nord es prepara per tirar endavant una forta reforma agrària i econòmica que acabi amb la fam al país des de fa anys. Kim Jong-un compta per a això amb el suport del seu poderós oncle polític, Jang Song-thaek, que va idear el pla per purgar el màxim cap de l'Exèrcit, Ri Yong-ho, per oposar-se als canvis. Pequín assegura que el govern ha creat una oficina especial per eliminar el tradicional control que l'Exèrcit ha ostentat sobre la malmesa economia nord-coreana.

La caiguda del vicemariscal Ri Yong-ho, de 70 anys, i els seus aliats, no sense serioses resistències, li dóna a Kim la possibilitat de mantenir el règim. No cal oblidar que Ri, a més de dirigir l'Exèrcit, era vicepresident de la poderosa Comissió Militar Central i membre del Presídium del Buró Polític i del Comitè Central del Partit dels Treballadors. Ara Kim aprofita el suport del seu oncle Jang per efectuar un relleu generacional a la cúpula militar i administrativa del règim.

Si les reformes tenen èxit, Corea del Nord seria el proper "estat pària" a obrir la seva economia i podria seguir els passos dels militars de Myanmar, on el règim va convocar les primeres eleccions democràtiques en dècades.