El president del Govern, Mariano Rajoy, ha mantingut aquesta dilluns una conversa telefònica de "mitja hora" amb el president dels Estats Units, Barack Obama, en què han analitzat la situació econòmica d'Espanya, de la Unió Europea ia nivell mundial.

Segons ha informat Moncloa en un comunicat, el cap de l'Executiu ha rebut la trucada del president Obama sobre a les 16.40 hores i han romàs al telèfon "durant mitja hora", parlant sobre "diferents qüestions relatives a les relacions bilaterals".

Fonts governamentals han explicat a Europa Press que la setmana passada es va acordar, a través dels gabinets dels dos líders, que tots dos mantindrien una conversa telefònica aquests dies. Després de la roda de premsa de divendres passat, en què el president va fer balanç dels seus set primers mesos de gestió, Rajoy va iniciar uns dies de vacances en què tenia previst desplaçar-se a Pontevedra.

HAN "CONTRASTAT LA SITUACIÓ DELS MERCATS"

Obama i Rajoy han analitzat la situació econòmica a Espanya, a la Unió Europea, ia nivell mundial i han "contrastat la situació dels mercats". Segons indica la nota, el cap de l'Executiu ha subratllat davant Obama "els esforços" que estan fent "el Govern i els espanyols per reduir el dèficit públic i desenvolupar un programa ambiciós de reformes estructurals".

El president dels EUA, que aspira a ser reelegit en els comicis de novembre, ha manifestat en diverses ocasions la seva preocupació per la crisi de deutes sobirans a la UE i, en particular, per l'assetjament dels mercats a les economies d'Espanya i Itàlia .

"Si una companyia fallida a París oa Madrid, això significa menys negoci a Pittsburgh o a Milwaukee", va avisar Obama a la passada cimera del G-8, il · lustrant així la repercussió que la crisi a la UE té en l'economia nord-americana. El president nord-americà sempre ha defensat que Europa ha de dotar-se d'una estratègia de creixement amb la d'acompanyar els ajustos en la despesa.