Els immigrants en situació irregular que siguin malalts crònics seran atesos per la Sanitat Pública quan el metge consideri que es tracta d'una urgència o que no rebre el tractament suposaria un risc vital per a la seva salut. El director general de la Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia, Agustín Moreno, va explicar que el tractament a aquests pacients serà finançat pel país d'origen de l'immigrant, posat el cas que existeixi un conveni de col·laboració bilateral en aquest sentit, ja que se li traslladarà la factura corresponent. En el cas contrari, serà atès pel metge i després es determinarà qui és que finança aquesta assistència o tractament.

Quan es presenti aquesta situació, segons Moreno, el metge "no es fixarà si hi ha un conveni de col·laboració i bilateral" amb el país del malalt, sinó que es fixarà en "si és vital i urgent, si cal tractar aquest pacient".

En relació amb l'objecció de consciència, el secretari general de l'OMC, Serafín Romero, va mantenir la seva postura de defensar l'objecció dels facultatius que no obeeixin un decret que els obliga "a no atendre determinades persones" si consideren que això vulnera la seva consciència.

Romero va respondre així al dictamen jurídic del Consell General d'Infermeria, que considera que els professionals sanitaris "estan obligats" al compliment de la normativa que retirarà la targeta sanitària als immigrants sense papers el setembre.

Per això, els infermers s'estan plantejant la possibilitat d'atendre els no beneficiaris del Sistema Nacional de Salut en consultes que es realitzarien a les seus dels seus col·legis professionals, de manera altruista i fora de la seva jornada laboral.

Romero va recordar que aquest dret està recollit en el seu Codi Deontològic, al qual s'acullen els metges en altres situacions com l'avortament o l'eutanàsia. Els metges entenen que "cap administració o qualsevol norma jurídica" pot obligar-los a realitzar o deixar d'atendre algú si això va contra els seus principis ètics i la seva deontologia professional.

En complir-se un mes des que la Societat Espanyola de Medicina de Família demanés als metges recórrer a l'objecció de consciència per poder atendre els immigrants, han estat ja 1.035 professionals que s'han acollit a aquest dret.