El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha valorat la publicació al BOE aquest divendres dels 417 fàrmacs que l'Estat deixarà de finançar advertint que un dels possibles efectes col·laterals podria ser un "corriment" del consum que acabés aconseguint la finalitat oposada: un encariment del cost sanitari. Si els metges deixen de receptar determinats antiàcids, com l'Almax, per prescriure protectors estomacals -de beneficis similars però més car- la conseqüència seria un augment de la despesa en medicaments i no una reducció. El conseller, que participa en la Universitat Catalana d'Estiu, ha assegurat que Catalunya donarà cobertura als immigrants il·legals estudiant cada cas per evitar "el turisme sanitari".

El conseller Boi Ruiz ha valorat la publicació aquest divendres al BOE dels 417 fàrmacs que deixaran d'estar finançat per l'Estat. Ho ha fet advertint que la decisió podria acabar aconseguint un augment de la despesa sanitària en lloc de reduir-la, un dels propòsits que persegueix.

El fenomen de "corriment" aventurat per Ruiz es donarà en casos com els dels antiàcids. Si l'Almax, un dels medicaments inclosos en aquesta llista de 417, deixa de ser prescrit pels metges, podria donar-se el cas que els facultatius acabessin receptant més un protector gàstric com l'omeprazol, de beneficis similars però de preu més elevat. "Són hipòtesis", ha matisat, tot i advertir que possiblement el 31 de desembre es constatin aquests corriments que acabin incrementant la despesa sanitària.

El conseller ha lamentat que aquestes llistes de medicaments apareguin cada "quatre o cinc anys" en comptes de ser fruit d'un anàlisi que revisi anualment quins són els fàrmacs que han d'estar subvencionats.

Garanteix la cobertura especialitzada als immigrants

Boi Ruiz ha assegurat que el sistema català posarà els filtres necessaris per evitar "el turisme sanitari" però garantirà l'atenció primària i l'especialitzada als immigrants il·legals que la necessitin. La targeta que s'entregarà a aquests ciutadans sense papers deixarà clar que tenen accés a la primària i matisarà que les atencions posteriors estaran subjectes a la diagnosi que s'hagi establert en aquesta primera visita.