La Fiscalia de l'Audiència Nacional demanarà que s'ampliï l'informe mèdic sobre el pres d'ETA Iosu Uribetxebarria, malalt de càncer, abans d'adoptar una postura sobre la concessió o no de la llibertat condicional a aquest reclús, un decisió que podria prendre en el termini d'entre 10 i 15 dies. L'informe remès per l'Hospital Donostia ha d'acompanyar-se de l'historial clínic del pacient i dels seus antecedents mèdics, així com ha d'anar signat per persones concretes i no per una comissió mèdica, que és la que va redactar el document remès dijous passat a Institucions Penitenciàries. Presons ja va rebre durant la tarda d'ahir la relació dels integrants d'aquest comitè que serà incorporada a l'expedient de llibertat condicional del reclús.

La Fiscalia encara no ha rebut la notificació de la incoació de l'expedient de llibertat condicional d'Uribetxebarria -que porta tretze dies en vaga de fam-, tràmit que ha de realitzar la Junta de Tractament de la presó de Zaballa (Àlaba).

A banda d'aquest informe, al Jutjat Central de Vigilància Penitenciària ha d'arribar també un altre que va reclamar el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz sobre si el càncer que pateix el pres, condemnat pel segrest de José Antonio Ortega Lara, pot ser tractat pels serveis penitenciaris hospitalaris. Una vegada rebi aquests informes, la clínica forense de l'Audiència haurà d'elaborar un altre en el qual constati l'estat de salut del reclús, després del que es donarà trasllat a la Fiscalia perquè es pronunciï sobre la procedència o no de deixar en llibertat provisional l'etarra.

Diverses víctimes de la banda terrorista s'han posat en contacte en les darreres hores amb la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Ángeles Pedraza, per comunicar-li la seva intenció de portar a terme una vaga de fam en protesta per la gestió del Govern del cas Bolinaga. A més, no descarten mobilitzacions. "M'estan trucant víctimes per dir-me que es volen posar en vaga de fam", va anunciar Pedraza, tot afegint que la seva resposta ha estat demanar-los que no ho facin per a "no ser igual que ells".

Paral·lelament, sis persones van ser detingudes per enfilar-se a la marquesina que es troba al costat de la seu del PPN a Pamplona. Tots els arrestats han complert condemnes a la presó per delictes de terrorisme. Van exhibir una pancarta en la qual es llegia "Presos malalts al carrer".

Pregunta al Govern

En un altre ordre de coses, la portaveu nacional d'Unió, Progrés i Democràcia (UPyD), Rosa Díez, va registrar una pregunta al Congrés per saber si el Govern, després de conèixer-se el seu pla per atreure presos d'ETA fugits a l'estranger, pensa "amnistiar Els terroristes com ha fet amb els defraudadors" amb l'anomenada amnistia fiscal.