El president dels Estats Units, Barack Obama, ha advertit el president sirià, Bashar al-Assad, que podria emprendre un atac contra Síria en cas que el líder alauita utilitzi armes químiques, segons informa l'agència Reuters. En una jornada en la qual els observadors de Nacions Unides s'han retirat del país després d'un frustrat intent de pau i enmig d'un augment dels atacs del règim, Obama ha dit que hi hauria "conseqüències enormes" si Al-Assad creués aquesta "línia vermella". En una roda de premsa, Obama ha admès que fins ara ha evitat participar en el conflicte però ha afegit que l'ús d'armes químiques "canviaria els seus càlculs".

El president nord-americà ha considerat que aquest tema ha de preocupar no només Washington sinó també els seus aliats propers a la regió, inclòs Israel. Obama, que ha reiterat que el millor seria que Bashar al-Assad dimitís, fins ara s'ha mostrat contrari a participar en un altre conflicte al Pròxim Orient i s'ha negat a armar els rebels que busquen enderrocar el líder sirià, en un conflicte que va començar fa 17 mesos. El mes passat, el govern sirià va reconèixer per primera vegada que tenia armes químiques i biològiques i va dir que les faria servir si nacions estrangeres intervenien en el seu territori.

Diversos països occidentals i Israel han expressat la seva preocupació que les armes químiques caiguin en mans de grups extremistes. "Estem supervisant aquesta situació detingudament. Hem preparat una sèrie de plans d'emergència", ha assegurat de la seva banda Obama quan ha estat preguntat sobre si tenia previst l'ús de tropes nord-americanes per combatre l'arsenal químic.

La pàgina d'Internet Global Security, que recopila informes d'intel·ligència i diversa informació, ha manifestat que sospita de quatre llocs a Síria on hi ha armes químiques: el nord de Damasc, prop d'Homs, Hama i prop del port mediterrani de Latakia. El grup, que no ha citat fonts, ha assegurat que les armes que Síria produeix inclouen els agents nerviosos VX, sarín i tabun.

Dilluns sagnant amb 120 morts

Mentrestant, la violència ha continuat aquest dilluns a Síria i han mort 120 persones, segons ha expressat el grup opositor Observatori Sirià per als Drets Humans. Els observadors militars de l'ONU han abandonat Damasc després d'una missió de quatre mesos durant els quals van ser simples espectadors del conflicte. De la seva banda, els activistes han denunciat que les forces del govern van llançar dilluns atacs aeris prop de la capital que van deixar dues dotzenes de morts.

Diversos helicòpters van atacar Muadamiya i Daraya, barris ubicats al sud de Damasc, segons han relatat activistes i residents, els quals han dit que la iniciativa havia causat morts. Paral·lelament, l'Exèrcit de Síria Lliure ha explicat que helicòpters i tropes han atacat les seves posicions a Qastal Maaf, prop de la frontera turca, en un aparent intent per tornar a prendre el poble.

Una periodista morta a Alep i altres tres desapareguts

Entre els morts també hi ha professionals de la informació. Una periodista japonesa va morir aquest dilluns a Alep, segons ha dit l'Observatori en un comunicat. El grup ha assegurat que la periodista havia estat ferida al districte de Suleimaniya de la ciutat, escenari d'intensos enfrontaments. L'agència de notícies japonesa Kyodo, citant un responsable de l'ambaixada nipona a Turquia, ha identificat la periodista com Mika Yamamoto, una reportera guanyadora de diversos premis que treballava per al mitjà independent Japan Press, amb seu a Tòquio. L'Observatori també ha informat de la desaparició d'un periodista libanès, un turc i un altre àrab del qual no es va identificar la nacionalitat.