Ningú dubta que Patxi López té un gran futur polític per davant; el que està per veure és si queda restringit a l'àmbit basc o la seva ombra s'allarga fins al carrer Ferraz de Madrid, la seu estatal del PSOE. Després d'una decisió "molt meditada i responsable", el lehendakari va anunciar que avança les eleccions autonòmiques al 21 d'octubre perquè els bascos puguin decidir el "model" amb el qual sortir de la crisi, conscient que no podria aprovar els pressupostos de l'any que ve en minoria i que hauria de començar a aplicar ajustos a Euskadi.

Les enquestes conegudes fins ara castiguen durament la seva gestió a la Lehendakaritza i donen la victòria al PNB per un estret marge respecte l'esquerra abertzale, encara que és cert que López segueix sent el preferit dels bascos. Una preferència que probablement no es traduirà en vots, perquè el PSE, segons els sondejos, perdria fins a vuit escons i se situaria com la tercera força política.

El lehendakari va explicar que ha pres aquesta decisió en funció dels "interessos generals de la ciutadania basca" i en cap cas a causa de suposats problemes de liquiditat de l'Executiu, augmentats amb la caiguda de la recaptació de les hisendes forals, que va negar de manera rotunda.

López va indicar que convoca ara les eleccions perquè "és l'hora d'obrir un nou temps de diàleg i d'acords", impossible d'aconseguir en època preelectoral, i va opinar que "és moment d'avançar" a través de reformes "profundes" en fiscalitat, a l'entramat institucional i en polítiques socials.

Per part seva, la majoria dels partits polítics bascos veien esgotada ja la legislatura a Euskadi, fet pel qual van celebrar l'anunci fet pel lehendakari. Així, el president del PP basc, Antonio Basagoiti, va considerar que l'avançament electoral és "l'únic que podia fer" López a causa de l'"agonia" que viu el seu gabinet, "que havia entrat en un carreró sense sortida".

En aquest sentit, el portaveu del PNB al Parlament basc, Joseba Egibar, va afirmar que aquest avançament suposa un "alleugeriment" per al "final de l'agonia" d'un Govern basc "feble i desorientat".

Paral·lelament, la portaveu de l'esquerra abertzale Maribi Ugarteburu va assegurar que "ja era hora de dissoldre" un Parlament nascut, segons el seu parer, d'"una tupinada electoral" i "desfer" així un Govern basat en una "representació totalment falsejada de la realitat sociopolítica basca".

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va assegurar que tots els socialistes estan ja bolcats amb el lehendakari per a les eleccions del 21 d'octubre.

Finalment, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va expressar la seva confiança que els bascos puguin votar "en plenitud", i va precisar que el seu partit "no entendria" un avançament electoral a Catalunya perquè el Govern pot tenir una majoria possible amb ERC.