Agents de la Policia Nacional van arrestar onze persones que estaven ocupant una oficina de La Caixa a El Puerto de Santa María (Cadis) a l´inici de la marxa obrera «Andalusia en peu» organitzada pel SAT. El portaveu del Sindicat Andalús de Treballadors, Diego Cañamero, va indicar que els detinguts, que hores després van quedar en llibertat, havien ocupat l'oficina bancària «de manera pacífica».

Amb els arrestos, l'itinerari de la marxa obrera semblava que patiria un canvi, ja que els diversos centenars de jornalers participants en la protesta tenien la intenció de concentrar-se davant de la Comissaria, però Cañamero va demanar «tranquil·litat» a tots els manifestants i finalment aquests van decidir continuar amb l´itinerari previst. Durant el camí, tot i la nombrosa escorta policial que es va poder apreciar en tot moment, no es van registrar incidents dignes de menció.

Així, a les nou del matí, els integrants de la marxa es van concentrar als voltants de l'Estació de Renfe del Puerto de Santa María, on el portaveu del SAT i el parlamentari d'IU Juan Manuel Sánchez Gordillo van revelar que la «sorpresa» d'aquesta etapa era l'ocupació de l´entitat bancària. Gordillo va assegurar que la detenció «ha estat ordenada» pel Ministeri d´Interior. En tot cas, treballadors de l'entitat van assegurar que el director de la sucursal bancària no va oferir cap resistència i que el tracte va ser «exquisit» en tot moment.

Diligències contra Gordillo

Per altra banda, el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) ha obert diligències contra Sánchez Gordillo (IU) i contra altres tres militants del Sindicat Andalús de Treballadors per un presumpte delicte contra els drets dels treballadors, tenint en compte els fets ocorreguts el passat 29 de març durant la vaga general a la localitat d'Estepa (Sevilla), segons un acte del TSJA.

D'aquesta forma, s'admet a tràmit la denúncia imposada pel Jutjat d'Instrucció número 1 d'Estepa que havia incoat les diligències prèvies contra el Diputat Sánchez Gordillo, i contra els no aforats Antonio Pineda, José Pérez Travado i Félix Díaz per un presumpte delicte contra els drets dels treballadors.

En l'escrit s'estableix que, «sent aquesta sala competent per al coneixement de les actuacions i podent estimar-se els fets com a presumptament constitutius de delicte, procedeix la incoació de diligències prèvies i la pràctica de les diligències que siguin corresponents».

Els fets, segons relata l'escrit que ha estat aportat, poden considerar-se com «constitutius de cinc delictes contra els drets dels treballadors», per al coneixement dels quals «és clarament competent aquesta sala».