El fiscal de l'Audiència Nacional Pedro Rubira va informar en contra de la llibertat condicional per al pres etarra Josu Uribetxeberria Bolinaga, que roman ingressat a l'hospital Donostia de Sant Sebastià des del passat 1 d'agost per ser atès d'un càncer, enconsiderar que no es troba en «una situació clarament terminal» ni «en l'últim període de la seva vida». El Ministeri Públic demana al jutge central de Vigilància Penitenciària, José Luis Castro, que no excarceri el segrestador del funcionari de presons José Antonio Ortega Lara perquè no compleix «en el moment actual els requisits exigits per la legislació vigent» i pot ser tractat «pels serveis mèdics» de la presó de Zaballa (Àlaba).

«En cap dels informes mèdics que s'han anat aportant s'ha fet constar, literalment, que existeixi un perill clar per a la vida de l'intern», assenyala la Fiscalia, abans de recordar que aquesta circumstància és la que «exigeix» l´article 196.2 del Reglament Penitenciari per portar a terme l'excarceració dels reclusos que es trobin «malalts molt greus amb patiments incurables».

Reprenent els principals arguments exposats per la forense de l'Audiència Nacional Carmen Baena, el fiscal exposa en el seu informe que la situació de tercer grau en la qual es troba Uribetxeberria Bolinaga permet «de manera flexible l'aplicació dels remeis terapèutics que la malaltia del penat reclama per a un adient tractament mèdic del mateix».

També destaca que el pres «no ha estat sotmès a cap tractament terapèutic de radioteràpia o quimioteràpia», element necessari per «valorar les autèntiques expectatives de vida de l'intern» i que no va ser «tingut en compte» per l'informe mèdic «privat» elaborat per la «comissió mèdica» del servei basc de salut Osakidetza. Amb aquestes atencions a la presó i al centre hospitalari penitenciari, segons el fiscal, s'aconseguiria «una millora del pronòstic de vida» de l'intern.

El fiscal afegeix que en el cas que, «una vegada iniciat el tractament mèdic terapèutic pertinent i a resultes de la seva evolució», s'acredités que la situació d'internament podria representar «un perill clar per a la seva vida», hauria de ser acordada «inexcusablement» la llibertat condicional.

Detenció a França

En un altre ordre de coses, agents de la Policia Judicial francesa, en col·laboració amb la Comissaria General d'Informació de la Policia i el Centre Nacional d'Intel·ligència, van detenir a Urrugne (França) el presumpte membre de l'organització juvenil il·legalitzada Segi Arturo Villanueva Arteaga, que estava fugit des de 2003.

Sobre Villanueva hi havia una ordre europea de lliurament dictada pel Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional per un delicte de pertinença a banda armada. El errorista s'hauria desplaçat al sud de França després d'ocultar-se al Regne Unit per assumir noves directrius de la banda per a contactar amb les estructures clandestines d'ETA ubicades en aquesta zona del país gal. Villanueva Arteaga va ser detingut en tres ocasions, dues vegades el 1998 i l´altra a l'any 2000.