Iñaki Urdangarin ha demanat una excedència temporal a Telefónica, amb la suspensió del seu contracte, i tornarà a residir a Barcelona amb la família després de tres anys a Washington. En un comunicat, Urdangarin va explicar que ha adoptat la decisió de sol·licitar una excedència temporal "davant la possibilitat que el procediment judicial obert" que està en curs "pogués tenir alguna incidència negativa per al grup".

El marit de la infanta Cristina va indicar que es traslladarà juntament amb la seva família a Barcelona "amb la intenció de tornar a desenvolupar amb la companyia noves activitats en el futur", i va precisar que ha informat en tot moment la Casa del Rei d'aquestes decisions.

"Els últims anys he ocupat llocs d'alta responsabilitat en el Grup Telefónica, amb la convicció que els meus superiors jeràrquics han sabut valorar l'esforç i dedicació desenvolupats durant aquest temps", assenyalava aquesta nota. A continuació, va destacar: "davant la possibilitat que el procediment judicial obert i en què estic en curs pogués tenir alguna incidència negativa per al Grup Telefónica, i per evitar aquests possibles efectes, he decidit sol·licitar a la companyia una excedència temporal, la suspensió del meu contracte i de totes les meves funcions".

Després d'aclarir que els seus plans inclouen traslladar-se juntament amb la seva família "de Washington a Barcelona amb la intenció de tornar a desenvolupar amb la companyia noves activitats en el futur", Urdangarin conclou: "d'aquestes decisions he informat la Casa de Sa Majestat el Rei". En aquest sentit, un portaveu de la Casa del Rei es va limitar a assenyalar que han estat informats de la decisió adoptada pel duc de Palma i que Zarzuela "respecta" l'esmentada decisió.

Urdangarin era membre del consell de Telefónica Internacional, càrrec que exercia a Washington, i està sent investigat per la justícia pels negocis que va desenvolupar mentre va estar vinculat a l'Institut Nóos, fundació que presumptament va utilitzar per malversar fons públics que van acabar a empreses privades que ell controlava.

Per ara la investigació judicial apunta que el duc de Palma i el seu exsoci Diego Torres van encapçalar una trama a través de la qual s'haurien apoderat de 5,8 milions dels fons públics que va percebre Nóos.

Fase d'instrucció

La investigació entorn dels negocis d'Urdangarin es troba actualment en fase d'instrucció i en els propers mesos s'espera que la Fiscalia presenti escrit d'acusació. Ara per ara està pendent de conèixer-se l'informe encarregat a l'Agència Tributària sobre els ingressos percebuts per Nóos, així com el resultat de les tres comissions rogatòries lliurades a Andorra, Suïssa i Luxemburg, que es preveu que ofereixin llum sobre el destí dels diners que des de l'Institut Nóos van anar a parar a comptes bancaris localitzats en aquests països.

De moment, les autoritats dels tres Estats no han respost a la petició cursada pel titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, qui mitjançant aquestes diligències té la intenció que siguin identificats els titulars dels comptes en els quals van ser dipositats milers d'euros a través de les societats vinculades a Nóos, presidit entre 2004 i 2006 pel gendre del rei Joan Carles.