El president del Govern, Mariano Rajoy, ha descartat la possibilitat que el Govern torni a pujar l'IVA i l'IRPF en el pressupost de l'any 2013, i alhora ha confiat en no haver de prendre mesures "tan dures" com les dels primers mesos de la legislatura per complir amb el dèficit.

Després d'un dinar de treball amb el president de la República francesa, Fraçois Hollande, Rajoy ha recordat que ell no era partidari de pujar l'IVA i l'IRPF i ha garantit que, quan pugui, farà el possible perquè la situació torni al lloc on estava.

"He hagut de fer coses que no eren en el meu programa", ha dit, després d'explicar que va haver d'aplicar aquestes mesures perquè la realitat era la que era i, com a president, havia de prendre decisions que servissin perquè el país tornés a créixer en el futur.

De fet, ha garantit que mai hauria pres aquestes decisions en un altre moment econòmic, però no haver-ho fet hauria estat "un gran error" que acabarien pagant tots els espanyols. "Sóc conscient que són decisions difícils. Entenc el descontentament de la gent, però ara Espanya ho necessita", ha dit.

Així, ha recordat que Espanya viu una situació "molt difícil", amb una recessió, un alt nivell d'atur i un dèficit "molt important". En aquest context, segons Rajoy, la primera obligació d'un governant és "dir la veritat a la gent i prendre decisions útils per resoldre els problemes del país".

"Espanya té un objectiu que és créixer i crear ocupació", ha dit Rajoy, després de recordar que aquests paràmetres són sinònims de benestar i riquesa, d'ingressos per a les administracions públiques i millores en els serveis oferts als ciutadans.

El rescat, quan conegui la postura del BCE

Preguntat per les acusacions al Govern d'endarrerir la petició de rescat per les eleccions a Galícia i País Basc, Rajoy ha tornat a insistir que només prendrà la decisió quan conegui "exactament" el que ofereix el Banc Central Europeu (BCE) i sense tenir en compte en cap moment les eleccions.

Al principi de la seva intervenció, Rajoy ha explicat que en la trobada amb Hollande han repassat les mesures que ha posat en marxa des que va arribar al poder, perquè demostren que Espanya té "determinació" i assumeix la seva responsabilitat europea amb una estratègia consolidació "profunda" i una agenda de reformes "audaç i sense parangó".

En l'àmbit europeu, Rajoy ha assegurat que ha canviat impressions amb Hollande sobre la situació de la zona euro i les accions que cal dur a terme. En concret, ha ressaltat la coincidència amb Hollande en ressaltar la importància de l'acord aconseguit al juny sobre el pacte de creixement, gràcies a una participació "decisiva" de França, i el procés d'integració econòmica i fiscal de la UE.