L'exsecretari general del PCE, Santiago Carrillo, ha mort aquest dimarts a la tarda a Madrid als 97 anys. Carrillo havia estat ingressat en diverses ocasions per complicacions en el reg sanguini, el darrer cop a l'Hospital madrileny Greogorio Marañón, d'on va ser donat d'alta el juliol. Al maig del mateix any, va haver de ser intervingut d'una apendicitis. Carrillo va viure exiliat durant quasi 40 anys des de l'any 1938 i va residir en països com l'antiga Unió Soviètica, Estats Units, Argentina i Mèxic, entre d'altres, fins que es va establir a París. Carrillo va tornar a l'Estat l'any 1976, després de la mort de Franco, i va ocupar la secretaria general del PCE fins a l'any 1982.

Nascut a Gijón l'any 1915, Carrillo era un dels darrers protagonistes de la Transició en vida. La seva activitat política va començar de ben jove, l'any 1928, quan va ingressar a les Joventuts Socialistes i sis anys més tard, després de fusionar-se amb les Joventuts comunistes va ser escollit secretari general de la nova formació. L'any 1936, coincidint amb l'inici de la Guerra Civil, es va afiliar al Partit Comunista d'Espanya (PCE) i va ser acusat poc després de la matança de Paracuellos, entre el 7 i el 8 de novembre, on van morir alguns militars revoltats.

Coincidint amb el final de l'enfrontament civil, el 1939 va començar el seu exili per diversos països, com l'antiga Unió Soviètica, els Estats Units, Argentina, Mèxic i Argèlia, fins que es va establir finalment a París, d'on va tornar a l'Estat clandestinament a la segona meitat dels anys 70. Va ser concretament, l'any 1976, quan va ser detingut en el seu retorn com a mesura de pressió perquè fos legalitzat el Partit Comunista d'Espanya, un any més tard després de dures negociacions amb el president del govern Adolfo Suárez.

Quatre anys més tard, al 1981 i ja legalment escollit com a disputat del Congrés dels Diputats, va viure en primera persona l'intent de cop d'Estat del coronel Tejero i va ser, junt amb el president del govern aleshores, Adolfo Suárez, i el vicepresident, Manuel Gutiérrez Mellado, els tres únics diputats que van desobeir les ordres dels colpistes asseguts als seus seients. Un any i mig més tard, al 6 de novembre del 1982, va deixar el càrrec després d'obtenir uns mals resultats electorals i després de diversos intents per tornar a la via política, es va retirar l'any 1991.

Des d'aleshores, va col·laborar en mitjans de comunicació, com al programa 'La Ventana' de la Cadena SER i va escriure alguns llibres, entre els quals, les seves memòries l'any 1993, amb el títol 'Memorias'. També és autor, deu anys més tard, del llibre 'La memoria en retazos' i 'La difícil reconciliación de los españoles', a principis de l'any passat.

En els darrers mesos, la salut de Carrillo es va anar deteriorant i al llarg dels darrers mesos va haver de ser ingressat per ser intervingut d'una apendicitis i per problemes en el reg sanguini, aquest mateix juliol.