Aena s'ha cansat ja de veure com els aparells de Ryanair continuen registrant incidents, i ja ha posat fil a l'agulla per no seguir permetent-ho. Per a això, a més de mantenir reunions al més alt nivell amb representants de la Unió Europea (UE) i Irlanda per tractar l'assumpte, ha demanat als centres de control de tots els aeroports espanyols que, a partir d'ara, denunciïn immediatament qualsevol incidència de Ryanair i ho notifiquin a Madrid, en un intent de reforçar la supervisió sobre els seus avions, segons El Mundo. Es tracta d'un protocol a nivell estatal i tots els controladors que treballen en aeroports espanyols hauran d'acatar aquesta nova directriu, informant en tot cas dels incidents de totes les companyies.

Si bé l'obligació de denunciar aquest tipus d'irregularitats no és nova, sí que ho és el fet que hagi que fer-se "en temps real", i que Aena es remeti específicament a les que pugui arribar a cometre l'aerolínia irlandesa, tal com estableix el text dirigit als treballadors. Es tracta d'un matís important, ja que encara que els empleats sempre han estat obligats a realitzar aquest tipus d'informes quan ocorria una incidència, fos de l'aerolínia que fos, disposaven d'un mes per a notificar-la a l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA). Ara Aena demana que sigui al moment, quan es produeixi, i per primera vegada al·ludeix directament a Ryanair en el seu missatge.

Per part seva, la ministra de Foment, Ana Pastor, va assegurar que la reunió que van mantenir les autoritats de seguretat aèria espanyola i irlandesa a Dublín sobre Ryanair va ser "satisfactòria" i avança en la línia de garantir la "màxima seguretat" en tots els vols, tal com defensa Espanya.

Ana Pastor va explicar que Espanya està treballant perquè es compleixi l'ordenament jurídic "en tot moment" i es reforcin les inspeccions amb la finalitat que es compleixi "estrictament" amb tots els elements de seguretat.

"Operativament cal avançar", va assegurar la ministra, tot afegint que els estats han de "millorar" el nivell de coordinació i especialment en allò referent a l'"actuació competencial en matèria d'inspecció".

Finalment, el portaveu del Grup Socialista a la Comissió de Foment del Congrés dels Diputats, Rafael Simancas, va recordar al Govern que té competències per "vigilar, inspeccionar i sancionar" les operacions de transport aeri a Espanya. Va assegurar que el PSOE "sempre avalarà al Govern" en les iniciatives que emprengui per augmentar els nivells de seguretat aèria a Espanya, però va criticar que "ha de fer alguna cosa més que filtrar de tant en tant incidents entorn d'una o una altra companyia aèria amb la qual mantingui incidents puntuals". Així mateix, va exigir la compareixença urgent del Govern a la Comissió de Foment del Congrés dels Diputats després de les notícies "poc tranquil·litzadores" dels incidents.