L'alpinista català que ha mort a causa d'una allau a l'Himàlaia és Martí Gasull i Roig (Barcelona, 1969), fundador i màxim impulsor de la Plataforma per la Llengua, de la qual actualment n'era un dels coordinadors. La Plataforma per la Llengua ha expressat el més sentit condol a la seva família. L'entitat destaca de la seva persona la passió que tenia per l'alta muntanya, el compromís amb la llengua, la cultura catalana, i assenyala que era prou conegut per la seva humanitat i el compromís en la lluita pel país. Martí Gasull ha mort sepultat per una allau que ha tingut lloc a la muntanya del Manaslu, situada a l'Himàlaia nepalesa.

Martí Gasull va néixer a Barcelona el 1969 i era llicenciat en filologia clàssica per la UAB, filosofia per la UAB i postgraduat en direcció d'empreses per la UPF.

A l'allau han mort nou persones i, a més de Martí Gasull, entre les altres víctimes també hi ha un escalador alemany i un guia nepalès. Els equips d'emergència han pogut rescatar tretze supervivents del grup, mentre que quatre alpinistes més estan desapareguts, segons Reuters. Cinc dels supervivents han estat traslladats amb helicòpter a Katmandú per poder ser atesos de les ferides.

El Manaslu és el vuitè cim més alt del món amb una altura de 8.163 metres. L'accident s'ha produït als 7.000 metres d'altura, cosa que les condicions meteorològiques han complicat molt les tasques de rescat dels alpinistes.