Dia històric a Escòcia. El primer ministre britànic, David Cameron, i l'escocès, Alex Salmond, han firmat aquest dilluns al migdia l'acord que permet la celebració d'un referèndum d'independència la tardor del 2014. El pacte inclou la transferència a Escòcia del poder legal per organitzar la consulta en un memoràndum de sis pàgines que compromet els líders britànics i escocesos a col·laborar amb bona voluntat per fer el referèndum i respectar-ne el resultat, sigui quin sigui. La Comissió Electoral tindrà un rol destacat a l'hora de dissenyar la pregunta exacta que, com volia Londres, serà de resposta "sí o no", tot i que la decidirà el parlament escocès, amb majoria de l'SNP.

El procés obert a partir d'ara implica que la Cambra dels Comuns i la dels Lords, a Westminster, hauran de debatre simbòlicament la transferència dels poders per fer la consulta a través de la 'Section 30' de l'Scotland Act del 1998, l'equivalent a l'estatut d'autonomia escocès. Aquesta secció de la legislació permet a Londres cedir poders reservats exclusivament al govern central, com el d'organitzar una consulta de caire constitucional.

El procés s'aprovarà a l'anomenat 'Privy Council' durant l'hivern i llavors tota la resta de decisions es faran a Edimburg. El pacte ha arribat després de mesos de negociacions entre el govern britànic i l'escocès, liderades pel ministre liberal demòcrata Michael Moore i la viceprimer ministra escocesa i mà dreta de Salmond, Nicola Sturgeon

D'acord amb el pacte, els diputats al parlament de Holyrood, a Escòcia, decidiran la pregunta exacta i la data de la consulta. La llei per a la independència, que prepara el govern d'Alex Salmond, es presentarà durant aquesta legislatura, previsiblement durant la primavera. Tot i que es preveu que la Comissió Electoral valori i avaluï la idoneïtat de la pregunta, la darrera paraula serà del parlament, on l'SNP té majoria absoluta.

L'acord

"El govern britànic i el govern escocès estan compromesos, a través d'aquest memoràndum d'entesa, a treballar plegats en temes d'interès comú i a tenir una bona comunicació i un respecte mutu", assegura l'acord firmat aquest dilluns. A més, Londres i Edimburg es comprometen a "continuar treballant junts constructivament després del resultat, sigui quin sigui, d'acord amb els millors interessos del poble d'Escòcia i de la resta del Regne Unit".

El pacte, firmat per Alex Salmond i David Cameron, així com pels ministres Nicola Sturgeon i Michael Moore, estipula que li correspon al govern escocès i al parlament d'Edimburg tirar endavant la normativa per celebrar la consulta i decidir "la data del referèndum, el dret a vot, la pregunta exacta, les normes pel finançament de la campanya i la resta de normes per celebrar el referèndum".