El Rei serà operat la setmana que ve al maluc esquerre, segons va anunciar el mateix Monarca a l'inici del seu discurs en el brindis del sopar ofert als caps d'Estat i de Govern de la XXII Cimera Iberoamericana. Abans de llegir el text previst, el rei Joan Carles va dir als seus convidats iberoamericans: "Com heu pogut veure, tinc algunes dificultats de mecànica que han tornat a aparèixer aquests darrers dies i que m'obligaran, seguint el consell mèdic, a interrompre la meva agenda oficial per passar pel taller, és a dir, per operar-me del maluc esquerre, que tinc força malmès".

"Encara que els metges em recomanaven passar pel quiròfan ja, he volgut posposar-ho almenys fins a la setmana que ve per poder ser aquí amb tots vosaltres, els meus germans iberoamericans, per enfortir junts aquest extraordinari espai d'afinitats i d'afectes que és la nostra Iberoamèrica", va explicar.

Malgrat les notables molèsties que pateix des de fa dies al maluc esquerre, després d'haver estat intervingut l'abril passat dues vegades al maluc dret, el monarca completarà a més els seus compromisos iberoamericans dilluns que ve al Palau Reial, on oferirà un dinar a la presidenta brasilera, Dilma Rousseff.

Per altra banda, el rei Joan Carles i el president del Govern, Mariano Rajoy, veuen arribat el moment que tota la comunitat internacional reconegui el protagonisme econòmic que s'ha guanyat Amèrica Llatina i de posar com a exemple el seu èxit per superar crisis com la que ara pateixen Europa i Espanya. Aquest és el missatge que van traslladar a les seves intervencions a la sessió inaugural. El lema de la cimera és "Una relació renovada", i, en aquesta línia, el Monarca va instar a aprofundir en la cooperació entre els països iberoamericans i fer-se sentir al món amb una sola veu.

"Necessitem més Iberoamèrica", va proclamar en la cerimònia inaugural de la cimera, en la qual va animar a reforçar la connexió d'Europa amb Iberoamèrica. Si en la cimera de fa dos anys a Mar del Plata (Argentina), va assegurar que "Iberoamèrica està a l'alça", ahir va ratificar aquestes paraules.

Rajoy va considerar que ha nascut una nova Amèrica Llatina "pilar fonamental del món occidental" i pont entre l'Atlàntic i el Pacífic. Al mateix temps, va destacar que Europa tampoc té ja res a veure amb la que patia les conseqüències de dècades de divisió. Va considerar que Espanya és una nació plural, sòlida i avançada.