L'Audiència Nacional ha declarat il·legal la pròrroga de la detenció que el jutge Fernando Andreu va aplicar a un dels arrestats en l'operació Emperador contra la màfia xinesa que va prestar declaració el passat 20 d'octubre, una ampliació que també va afectar el cap de la trama, Gao Ping. Tots els afectats per aquesta errada quedaran en llibertat. En un acte, la secció tercera de la Sala penal estima el recurs d'apel·lació contra el seu ingrés a la presó presentat per Kay Yang, que va romandre detingut durant les 72 hores estipulades a la llei, un arrest que després el magistrat va prolongar d'acord amb la Fiscalia Anticorrupció. Segons el parer de la sala, aquesta pròrroga, que es va aplicar a una vintena d'arrestats el dia 20 d'octubre que van comparèixer davant del jutge els dies 19 i 20 -entre elles Gao Ping i el presumpte responsable de l'aparell extorsionador de la màfia, Hai Bo Li-, és irregular perquè la detenció va ser judicial i no policial, fet pel qual va violar el seu dret fonamental a la llibertat contemplat a la Constitució.

Per això, decreta la "nul·litat absoluta i insolucionable" de la resolució per la qual Andreu va ordenar, el dia 20, l'ingrés a la presó incondicional de Kay Yang i ordena la seva immediata excarceració, "sense perjudici que el jutge instructor adopti les mesures cautelars, mai privatives de llibertat". El magistrat ja ha emès l'acte de llibertat del detingut, al qual ha imposat com a única mesura cautelar la de notificar el seu domicili.

La posada a disposició judicial d'aquest detingut es va produir amb la seva detenció, a les sis del matí del 16 d'octubre, moment en el qual comença per a l'instructor el termini de 72 hores per acordar la seva llibertat o la presó provisional, prèvia celebració del seu interrogatori. I és precisament respecte la compareixença però no l'ordre de detenció que únicament es pot prorrogar la posada a disposició davant del jutge, destaca la sala.

Basa la seva argumentació en la doctrina que va establir el Tribunal Constitucional en anul·lar, el novembre de 2011, la detenció judicial de l'empresari Tomás Olivo en el marc de l'Operació Malaia, i va establir que en aquests casos el còmput de privació de llibertat comença quan es fa efectiva l'ordre d'arrest.

Per això, insisteix que la posada a disposició judicial "de cap manera pot entendre's postergada" a l'acte del 18 d'octubre, en la qual va ampliar la detenció dels arrestats, "fent una interpretació errònia i contrària" a la doctrina del Constitucional.

Així, el fet que Andreu no legalitzés la situació de l'arrestat en aquest termini de 72 hores, que concloïa un dia abans que l'enviés a la presó, "va determinar la falta de cobertura legal de la detenció de l'apel·lant, que es va veure privat il·legalment de llibertat".

El jutge Andreu va afirmar que se sent "l'únic responsable" de l'excarceració d'un dels detinguts en l'operació Emperador i va assumir "totes les seves conseqüències", encara que pensa que la prórroga de l'arrest va ser correcta. "Segueixo pensant que no m'he equivocat", va explicar Andreu, qui va afegir que acata i "obeeix" la decisió de la sala, i va lamentar que això hagi pogut "entelar" el treball dels policies, fiscals i altres funcionaris que van participar en aquesta operació contra la màfia xinesa.

Entrades i escorcolls

El magistrat va defensar que en les resolucions en les quals ordenava la detenció dels presumptes mafiosos, ho feia amb efecte a autoritzar les entrades i escorcolls i la pràctica de diverses diligències en els quals havien d'estar presents els arrestats, i en elles donava aquest termini de tres dies perquè posessin als arrestats a la seva disposició. Des del seu punt de vista, durant les primeres 72 hores els detinguts estaven sota la custòdia i la "disponibilitat" de la policia, fet pel qual l'arrest es feia en la pràctica per part dels agents policials. Prova d'això, va assenyalar el magistrat, és que va ser la policia la que va anar decidint la posada en llibertat d'alguns dels detinguts, i no el jutge.