Els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i de la UGT, Cándido Méndez, han enviat aquest dimecres al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al president de la CEOE, Juan Rosell, i als grups parlamentaris un plec de propostes per promoure el creixement, l'ocupació i la cohesió social. Els sindicats titllen de "fracàs" les polítiques centrades només en l'ajust i mostren la seva disposició per iniciar "un procés de diàleg i concertació que és el que el nostre país necessita". CCOO i UGT proposen mesures que combatre la crisi però que "contribueixin a amortir-ne les conseqüències, que els seus costos es reparteixin equitativament i que es preservin els drets laborals i socials".

CCOO i UGT proposen emprendre mesures que promoguin el creixement i l'ocupació en el quart any consecutiu de crisi a l'estat espanyol. Una crisi marcada, segons els sindicats, per "l'enorme deute privat" que s'ha generat "per l'abús de les operacions immobiliàries" que ha anat acompanyat del també elevat deute públic. Tot plegat ha provocat l'augment de les desigualtats socials i de la pobresa i s'ha assolit "la insostenible xifra de 6 milions de persones a l'atur amb un repartiment desequilibrat i injust dels esforços entre la ciutadania".

Canviar el model productiu

En aquest sentit, consideren que el més urgent és crear ocupació i proposen seguir una política que fomenti "un creixement econòmic sostingut, durador, que permeti planificar cap al futur i crear la confiança necessària per les generacions futures, i també equilibrat". D'aquesta manera proposen canviar el model productiu, reforçar l'estat del benestar i situar l'ocupació al centre de les polítiques que s'impulsin. Per fer-ho advoquen per un model que "sumi l'actuació privada i pública en les relacions econòmiques i un desenvolupament molt més participatiu de la societat en el procés de presa de decisions".

Pel que fa al canvi de model productiu, passaria per la reducció del pes de les operacions immobiliàries en l'economia espanyola per tal d'aconseguir un teixit productiu més competitiu.

D'altra banda, els sindicats consideren que l'habitatge ha de tenir "un preu raonable" on el lloguer sigui el centre d'atenció. "La reducció del cost de l'habitatge és un instrument fonamental per millorar la qualitat dels ciutadanis i en major mesura de qui tenen menys renda", afirmen. Per això proposen "un canvi dràstic i ambiciós" en la política de lloguer que inclogui bonificacions als inquilins.

Un sistema fiscal més potent i just

CCOO i UGT creuen que el sistema fiscal espanyol ha de millorar en eficiència en les polítiques de despesa pública i en la seva articulació territorial, i ha d'augmentar la seva recaptació. Així, els sindicats assenyalen que l'"àmplia diferència dels ingressos públics en relació amb el PIB d'Espanya amb els països de la zona euro és una restricció determinant per disposar d'un sistema fical eficaç i sostenible on la despesa ocupi també una posició similar a la mitjana de la zona euro".

Així, apunten que la lluita contra el frau fiscal "ha de deixar de ser una frase buida de contingut per convertir-se en clau de la política fiscal amb un canvi dràstic en la voluntat política de combatre'l".

D'altra banda, aposten per millorar la normativa tributària espanyola implantant una taxa sobre les grans fortunes, eliminant les deduccions de l'impost de societats o augmentant les retencions en el règim de les Sicav.