Més de 450 figures de l'àmbit de la cultura, l'educació, la política o l'esport basc han mostrat la seva adhesió a la marxa convocada pel col·lectiu de suport als presos d'ETA Herrira el proper 12 de gener a Bilbao, a través de la firma d'un escrit on s'advoca per "mirar cap endavant".

El text es va presentar a l'Hotel Sant Sebastià de la capital donostiarra, on la professora jubilada Miren Tolaretxipi i el pallasso Joxe Mari Agirretxe, Porrotx, van procedir a la seva lectura en euskera i en castellà, respectivament.

Tots dos van estar acompanyats per diversos dels signants d'aquest document, entre els quals es trobava l'exconseller d'Habitatge i Afers Socials del Govern basc, Javier Madrazo. Sota el lema "Sí. Drets humans, resolució, pau. Presos i preses basques a Euskal Herria", l'escrit insta a "caminar cap endavant", "tancar ferides" i encendre "entre tots" la "llum del futur".

Així mateix, es recull entre les seves línies el "dolor" que els signants afirmen tenir per la dispersió i la reclusió dels presos d'ETA que pateixen algun tipus de malaltia, així com pel "patiment" dels seus familiars. El text defensa que és l'"hora de la ciutadania", ja que encara que els governs "vénen i se'n van", la gent es queda, i anima la societat a acudir a la manifestació, perquè "en aquesta foto històrica vam entrar totes i tots", darrere de la "mateixa pancarta", per compartir els "principis més elementals".

Entre els signants d'aquest document hi ha noms com els dels bertsolaris Amets Arzallus i Maialen Lujanbio, el músic Kepa Junkera, la cantant del grup Zea Mays, Aiora Renteria, l'entrenador de rem Jose Luis Korta, el porter de la Reial Societat Eñaut Zubikarai o el pelotari Oinatz Bengoetxea.

Per part seva, el secretari general d'EA i parlamentari d'EH Bildu, Pello Urizar, va denunciar l'intent del Govern d'Espanya de "deixar podrir" el procés després d'"una aturada voluntària" per part de l'Executiu central.

Urizar va considerar que si no es tenen en compte les peticions respecte a la situació dels presos d'ETA o el diàleg amb França i Espanya per procedir al desarmament, seguirà "existint una pressió cada vegada més forta en tots els àmbits, també en el social i en l'internacional". Va recordar que fa un any es va produir "una dinàmica força ràpida".