Les queixes individuals al Defensor del Poble s'han incrementat prop d'un 20 per cent durant el 2012, relacionades principalment amb temes econòmics (hipoteques, desnonaments, participacions preferents, l'atur i el cobrament de les prestacions socials). La Defensora del Poble ha incrementat les seves actuacions d'ofici i les seves resolucions (recomanacions, suggeriments i recordatoris de deures legals) per intentar pal·liar els efectes de la crisi en els ciutadans, va informar la institució que dirigeix Soledad Becerril.

Així, l'any passat, aquest organisme va emetre prop de 600 resolucions i va iniciar unes 400 investigacions d'ofici. Les recomanacions per evitar els desnonaments, recollides a l'informe monogràfic "Crisi Econòmica i Deutors Hipotecaris", la seva proposta de crear un semàfor que alerti sobre el risc financer, acceptada pel Banc d'Espanya, o la investigació d'ofici sobre les preferents van ser algunes de les actuacions de la institució més destacades ?l'any passat.

La Defensora del Poble té previst presentar un informe monogràfic sobre la venda de participacions preferents en els primers mesos de 2013. També en aquesta data farà públic un monogràfic sobre els Habitatges de Protecció Pública buits que existeixen a Espanya, amb l'objectiu que puguin ser utilitzats per les famílies que no tenen llar.

El 2012, la institució va presentar l'informe "La realitat cadastral a Espanya", on va formular 42 recomanacions per millorar el servei del cadastre i fer-lo més accessible als ciutadans, així com va demanar que el malbaratament sigui tipificat com a delicte al Codi Penal. Durant l'any passat, Soledat Becerril també va recomanar un tractament específic per a les víctimes del terrorisme en el futur Estatut de la Víctima.