L'associació Democracia Real Ya ha presentat una querella al Tribunal Suprem contra 63 diputats, entre ells Mariano Rajoy, perquè cobren dietes del Congrés malgrat disposar de casa a Madrid, que en el cas del president és, a més, La Moncloa, pagada pel pressupost públic. Les dietes percebudes malgrat disposar d'habitatge habitual a Madrid són de 1.823,36 euros mensuals en concepte d'ajuda per a l'allotjament, els quals se sumen al sou corresponent al càrrec, en el cas de diputats elegits per circumscripcions diferents a Madrid. Els que han estat elegits diputats per Madrid, entre ells Mariano Rajoy, cobren 870,56 euros pel mateix concepte, que igualment se sumen al seu sou.

Així ho estableix la querella, que s'ha presentat pels delictes de malversació de fons públics i apropiació indeguda, i va tenir entrada ahir al registre de l'alt tribunal, després del que queda pendent de l'informe del fiscal per a la seva eventual admissió a tràmit. Si es produís l'admissió a tràmit, l'obertura d'un procediment a l'alt tribunal donaria lloc a la petició de suplicatoris per part del Suprem, dirigits al Congrés.

El lletrat dels querellants i portaveu, Miguel Ángel Jiménez, va explicar que els cobraments estan previstos al Reglament del Congrés, però va expressar que es tracta d'"emoluments no raonables" que es cobren de manera irregular.

No hi ha millor lloc que els tribunals per a aquestes qüestions, va afegir Jiménez, qui va explicar també que "el nostre objectiu és que es tornin aquests diners que s'han cobrat sense correspondre i que no tornin a cobrar" unes quantitats que ja estan previstes per als Pressupostos de 2013.

"Aquesta quantitat no tributa en renda", va assenyalar, tot afegint que "si el que pretenen és obtenir un sobresou, que ho diguin i ho exposin a la ciutadania, a veure què els sembla". "Com algú pot voler cobrar una dieta per allotjament quan viu al Palau de La Moncloa i a més està mantingut per la totalitat dels espanyols? Aquesta és la qüestió", va assenyalar en referència a Mariano Rajoy.

Entre els querellats, a més del president del Govern, hi ha diversos ministres, com Fátima Báñez (Treball), Jorge Fernández Díaz (Interior), Cristóbal Montoro (Hisenda) o Ana Pastor (Foment), juntament amb exministres socialistes com José Blanco, Jesús Caldera o Ramón Jáuregui. En total, els querellats són quaranta-un diputats del PP, vint socialistes, un de CiU i un de Coalició Canària.

Democracia Real Ya és una de les organitzacions protagonistes de les mobilitzacions ciutadanes ocorregudes el 15 de maig de 2011 amb ocasió de les eleccions autonòmiques i que han seguit produint-se. L'associació defensa que "en èpoques de retallades no és correcte el cobrament d'aquestes quantitats".