L'any 2009, quan la crisi econòmica havia començat a colpejar Espanya, els ciutadans seguien confiant que la solució estava en Europa: els espanyols eren els que més creien en el fet que pertànyer a la Unió Europea era bo, els més partidaris de la integració econòmica i dels més orgullosos de ser membres de la UE i estar a la moneda única. Tres anys després, i amb la crisi de deute i els ajustos instats per Brussel·les i Berlín (abans de l'últim i més dur ajust de la democràcia), els espanyols ja han caigut definitivament del cavall de l'europeisme, fins al punt que lideren el descens en els principals indicadors de suport a la UE, segons recull una enquesta realitzada per l'institut nord-americà Pew Research Center.

Les dades no deixen lloc al dubte: si el 2009 només el 32% considerava que la integració econòmica debilitava l'economia de l'Estat, aquest percentatge ha pujat fins al 50% el 2012, encara per sota de països més proteccionistes com França i Itàlia, però a distància d'altres clarament exportadors com Alemanya i Polònia. Més encara, fa tres anys els espanyols eren els que tenien una opinió més favorable de la UE, un 77%, però ara aquest percentatge ha caigut fins a un 60% el 2012. De la mateixa manera, des de l'inici de la crisi el suport que Espanya sigui membre de la UE ha passat de ser el major als països europeus a caure tretze punts.

La desconfiança dels espanyols cap a les institucions europees s'estén al Banc Central Europeu (BCE), que juga un paper essencial en la crisi de deute. Un 65% dels espanyols té una opinió negativa sobre el BCE, només per darrere de Grècia. Més significatiu encara és el que passa amb la moneda única, l'euro, que per primera vegada té una valoració més negativa que positiva -37% davant del 41%- i encara que la majoria dels espanyols vol seguir amb l'euro, el percentatge ha caigut nou punts en tres anys.

El cas d'Espanya és un dels més significatius de l'enquesta de Pew, que constata que els europeus rebutgen l'austeritat fiscal com a solució prioritària per sortir de la crisi, tenen un sentiment de "ni amb tu ni sense tu" amb l'euro i consideren majoritàriament que la integració econòmica, la raó de ser de la UE, ha portat més pobresa que riquesa, una sensació que va aparellada a una progressiva desconfiança cap a l'economia de lliure mercat. Així, els espanyols són els que més pensen que els esforços del Govern per reduir el dèficit han anat massa lluny (un 73 %) i només són superats en la seva falta de suport a l'economia de lliure mercat pels grecs -un 47% davant d'un 44%-, amb una caiguda de quinze punts des de 2010, quan van començar les retallades més serioses per part de l'Executiu.

Visió pessimista

Aquestes valoracions són un resultat directe de la visió radicalment pessimista de la situació general i econòmica de l'Estat, on de nou Espanya lidera la caiguda de l'optimisme, principalment respecte el moment immediatament anterior a la crisi, l'any 2007. Sobre els culpables de la crisi, els espanyols ho tenen clar: un 78% considera que són els bancs i les institucions financeres, molt per sobre del Govern, al qual culpa el 59%. Això sí, rebutgen la gestió política: el 50% considera que Mariano Rajoy està gestionant malament crisi davant d'un 45% que considera que ho fa bé. És més, la canceller alemanya, Ángela Merkel té més aprovació entre els espanyols (un 63%) que Rajoy.