El chavisme va aclarir ahir els dubtes sobre la possibilitat que la recaiguda del president de Veneçuela, Hugo Chávez, li impedeixi assumir el seu nou mandat el pròxim 10 de gener, al qualificar com una "formalitat" aquesta data i facilitar el camí perquè pugui jurar després davant el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ). Hores abans que l'Assemblea Nacional (AN, unicameral) inaugurés les seves sessions i elegís una nova directiva i mentre Chávez es refà a Cuba d'una nova operació, el vicepresident, Nicolás Maduro, va fixar, Constitució en mà, la posició oficialista sobre què passarà si en un termini de cinc dies el governant no jura per al nou període.

"La Constitució estableix que en tot cas, com a formalisme, ha de presentar el seu jurament davant l'AN el 10 de gener, però ja el 10 de gener comença el nou període constitucional i ell continua en les seves funcions i s'establirà (...) el moment que pugui prestar jurament davant el TSJ", va indicar Maduro en una entrevista amb l'estatal VTV. Chávez, de 58 anys i al poder des de 1999, està hospitalitzat a l'Havana des que el passat 11 de desembre va ser operat per quarta vegada d'un càncer diagnosticat fa 18 mesos i del qual només se sap oficialment que està a la zona pèlvica.

El cap d'Estat va conquistar el passat 7 d'octubre la seva tercera reelecció i, segons la Carta Magna, haurà de jurar davant el Parlament o, si no es pot fer allà per un "motiu sobrevingut", davant el TSJ, però la seva salut va plantejar tota mena d'especulacions sobre els escenaris que podien obrir-se davant la seva absència. A més, va traslladar l'interès a la designació del futur president del Legislatiu, qui podria assumir el poder en un escenari constitucional de "falta absoluta" del cap d'Estat en el qual calgués convocar noves eleccions.

Maduro va indicar que "el formalisme" de la presa de jurament de Chávez podrà "resoldre's davant el TSJ en el moment en què així ho estimi el TSJ en coordinació amb el president". El vicepresident de Veneçuela va aprofitar per acusar l'oposició de buscar un cop d'Estat "accelerat" per exigir que posat el cas que el president, Hugo Chávez, no pugui jurar el càrrec el dia 10, assumeixi interinament la Direcció d'Estat el president de l'Assemblea Nacional (AN).

El secretari executiu de l'aliança opositora, Ramón Guillermo "Aveledo pretén aquí que nosaltres, en aquest cas, el nostre estimat company Diosdado Cabello (actual president de l'AN) i l'Assemblea Nacional li doni un cop d'Estat al president Chávez", va dir Maduro. No obstant, Maduro va assegurar que a l'acte d'instal·lació de l'Assemblea, on s'elegiran a les noves autoritats del Legislatiu hi haurà una "bona sessió". "Els invitem a tots a participar, a mobilitzar-se", va afegir el també canceller, al vaticinar un "debat molt alliçonador, molt interessant" en l'hemicicle parlamentari. "Veurem la ferotge democràcia que hi ha a Veneçuela", va agregar.

El Govern ha informat en les últimes hores que Chávez té una infecció pulmonar severa i una insuficiència respiratòria, però segueix sense brindar informació sobre la seva situació general i el pronòstic després de la quarta operació d'un càncer que li va ser diagnosticat fa any i mig. La possibilitat cada vegada més certa que Chávez no estigui el 10 de gener ha atiat les especulacions. L'article 231 de la Constitució veneçolana diu que el candidat elegit com a president prendrà possessió el 10 de gener del primer any del seu període constitucional mitjançant jurament davant l'Assemblea i que "si per qualsevol motiu sobrevingut" no pogués fer-ho, ho farà davant el TSJ sense especificar una data.

En tant que l'article 233 estableix que posat cas que es produeixi una "falta absoluta" del president electe abans de prendre possessió, s'encarregarà del lloc el titular del Parlament i es convocarà a una "nova elecció universal, directa i secreta" en els 30 dies "consecutius següents".

Mentrestant des de l'oposició es va reclamar la "veritat" sobre la condició del cap d'Estat i va expressar la seva intenció de reclamar una vicepresidència al parlament en nom d'ajudar a "la governabilitat del país".