L'entrevista al rei Joan Carles emesa per TVE divendres va aixecar ahir crítiques en diferents sectors polítics. Alguns partits nacionalistes van replicar les paraules del monarca referents al sobiranisme. Representants d'ERC, PNB, ICV o IU van carregar contra el to de l'entrevista i sobre el fet que no es tractessin determinats temes polèmics relacionats amb la corona, com ara l'afer Urdangarin o la cacera d'elefants a Botswana.

En el transcurs de la conversa amb el veterà periodista Jesús Hermida, Joan Carles I va afirmar que "em preocupen les intransigències que porten polítiques rupturistes". Sobre aquestes paraules, el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch va recriminar al Rei que condemnés el procés sobiranista engegat a Catalunya. Bosch va preguntar "com és possible que una persona condemni un procés que es vol democràtic i decidit pel Parlament, quan aquesta persona no ha estat escollida ni respon davant el parlament". El portaveu republicà va recomanar a Joan Carles I que fes com la reina Isabel del Regne Unit i no fes comentaris sobre la consulta que faran els escocesos l'any 2014 per decidir el seu futur.

També el PNB va fer manifestacions en la mateixa línia. El senador dels nacionalistes bascos ?Iñaki Anasagasti, va contestar el monarca assenyalant que a Espanya "hi ha separatistes i separadors", però va lamentar que només es parli dels primers i que no s'abordin les causes que provoquen el deteriorament de relacions entre l'Estat central i algunes autonomies.

La diputada d'ICV Laia Ortiz va assenyalar en un comunicat que el Rei va fer "un mal diagnòstic" sobre la situació del país, que va catalogar com una "presa de pèl que demostra que la Corona està tocada i en decadència". Ortiz va criticar Televisió Espanyola per la conversa amb el monarca, que va qualificar de "superficial", i va considerar "escandalós" que la cadena pública hagi dedicat bona part de la programació de l'última setmana a fer "una oda al Rei, sense qüestionar la seva figura".

La diputada ecosocialista va lamentar que el Rei parlés "només de frontismes i rupturismes", que no es pronunciés sobre les polítiques que, al seu entendre, estan conduint al desmantellament de l'estat del benestar i que no mostrés "cap comprensió" respecte a les aspiracions polítiques de Catalunya o el País Basc.

El diputat d'IU Gaspar Llamazares va qualificar d'"oportunitat perduda" l'entrevista al Rei emesa ahir per Televisió Espanyola i va dir que en comptes de millorar la transparència sobre les activitats de la Casa Reial suma "més ombres" per "la supressió de preguntes delicades".

"Per a nosaltres ja era una entrevista dubtosa, complicada. Però ha estat una oportunitat perduda perquè el que havia d'explicar en matèria de transparència no ho ha explicat", va dir Llamazares en roda de premsa.

L'entrevista de TVE al Rei es va fer amb motiu del seu 75è aniversari i va ser el programa més vist de la nit de divendres, amb una audiència de 2.726.000 espectadors de mitjana, i un total de 4.691.000 de teleespectadors en almenys un minut de l'emissió.

El programa complet "La nit del Rei", que incloïa l'entrevista i un especial del programa Informe Semanal, va ser seguit per 2.199.000 persones i va tenir una quota de pantalla de l'11,5 per cent, segons les dades de TVE.

En concret, l'especial preparat per Informe Semanal, titulat "El llegat de la cinquena del Rei", que va incloure el testimoni de diferents personalitats de la seva generació, va aconseguir 2.026.000 d'espectadors i una quota del 10,4 per cent.