El Regne Unit celebra els 40 anys del seu ingrés a la Comunitat Econòmica Europea (CEE) en moments en què augmenta l'euroescepticisme entre els britànics, que des de 1973 han mantingut una relació ambivalent i tempestuosa amb Europa. Aquesta relació torna a ser difícil amb l'actual cap de Govern, el conservador David Cameron, que busca renegociar el vincle amb Europa enmig d'una crisi econòmica.

El debat sobre els aspectes bons i dolents d'estar a la Unió Europea (UE) ha estat sempre present entre els polítics de diferents extraccions, però han estat els conservadors els que s'han mantingut com a abanderats de l'euroescepticisme, si bé van ser ells els que van ficar el Regne Unit a la CEE el 1973.

El llavors primer ministre conservador Edward Heath estava en el poder quan Londres va aconseguir entrar a la CEE després de dos intents fallits, els anys 1963 i 1967, pel veto de França a causa dels dubtes del president Charles de Gaulle sobre el compromís britànic cap al bloc europeu.

Des d'aquell eufòric ingrés, vist com a símbol de progrés econòmic, el vincle amb Europa va tenir moments delicats, principalment sota el mandat de l'exprimera ministra Margaret Thatcher. Amb determinació i intransigència, Thatcher es va plantar davant els seus socis europeus per a renegociar el 1984 el reemborsament anual que rebia el seu país, com a part de la seva contribució a les finances europees i destinat a compensar el seu menor ús de les ajudes agrícoles, de les quals es beneficien països com França.

L'actual primer ministre ha anticipat que en les properes setmanes pronunciarà un discurs sobre la UE, en el qual proposarà repatriar competències a Londres des de Brussel·les, així com la celebració d'un referèndum sobre la pertinença a la Unió, encara quedesprés dels propers comicis.