El president al-Assad proposa un nou pla per arribar a un acord polític a Síria

L'oposició diu que el seu ?discurs "no aporta novetats" i Alemanya
li exigeix que renunciï

 

DAMASC | EFE/DDG El president sirià, Bashar al-Assad, va proposar ahir una nova iniciativa per arribar a un acord polític a Síria, en el seu primer discurs a la nació en mig any, encara que va insistir que mantindrà "la lluita contra els terroristes", en al·lusió als rebels. En un discurs de ?gai?rebé una hora, el president va instar els "països regionals i internacionals a deixar de donar suport i armar els terroristes", per facilitar així el retorn dels desplaçats per la violència. A continuació, les Forces Armades detindrien seves operacions, tot i que alhora s'haurà trobar "un mecanisme per aplicar aquest punt i controlar les fronteres", especialment amb Turquia. En la següent etapa, el Govern obrirà un diàleg nacional amb totes les forces "a l'interior i l'exterior del país" per convocar una conferència de la qual surti una nova Constitució, que serà sotmesa a referèndum, un nou Govern que prepari les pròximes eleccions parlamentàries i una amnistia general. Al-Assad va opinar, així mateix, que Síria es troba sumida en "una guerra més ferotge que les tradicionals", i va acusar els rebels de no ser opositors, sinó terroristes inspirats per la ideologia de l'organització terrorista internacional Al-Qaeda.
Pel que fa a la principal coalició de l'oposició siriana, va considerar que el discurs pronunciat per al-Assad, "no ha aportat novetats" i només confirma que el règim "es manté en la repressió del poble i la destrucció". Abdelbaset Seida, membre de l'executiva de la Coalició Nacional de Forces de la Revolució i l'Oposició sirianes (CNFROS), va assegurar que el pla suposa "una regressió respecte als seus compromisos anteriors". Per Seida, al-Assad busca "deformar la realitat amb un llenguatge fals", ja que suggereix que hi ha un conflicte a Síria "entre un règim civil i pacífic que busca l'interès dels ciutadans i les bandes terroristes". Després del discurs, els opositors van sortir als carrers d'algunes poblacions de les províncies de Hama (centre del país) i Idleb (nord), entre d'altres, per expressar el seu rebuig a les paraules d'al-Assad.
Per altra banda, el ministre alemany d'Exteriors, Guido Westerwelle, va exigir ahir de nou la renúncia del president sirià després de tenir coneixement del contingut del seu discurs retransmès al poble de Síria, i va reclamar la fi de la violència. "En comptes d'utilitzar de nou el seu to marcial hauria de deixar el camí lliure a un govern de transició i un nou començament polític a Síria", va dir el cap de la diplomàcia alemanya en una primera reacció.
Almenys 60.000 persones han mort en el conflicte, des de març del 2011 fins al novembre de 2012.

Enllaços recomanats: Premis cinema