El titular del Jutjat d'Instrucció número 1 d'Ourense, Leonardo Álvarez, va admetre a tràmit la querella de la Fiscalia contra l'expresident de la Diputació i del PP d'Ourense José Luis Baltar Pumar per un suposat delicte de prevaricació en la contractació de personal. L'acte d'admissió recull informació sobre 104 contractes realitzats suposadament de manera irregular per la institució provincial en els dies previs al congrés provincial del PP de l'any 2010.

Per a la fase d'instrucció, el jutge cridarà a declarar Baltar Pumar, així com una dotzena de persones que van ser contractades per la Diputació de manera suposadament irregular, per tal de respondre a les preguntes de la Fiscalia i altres relacionades amb la denúncia inicial presentada pel PSOE el 2010, de la qual va derivar la querella.

El PSdeG havia denunciat que la institució d'Ourense va contractar aquell any 115 persones en els dies previs al congrés provincial del PPdeG, reunió després de la qual José Manuel Baltar Blanco, fill de José Luis Baltar Pumar, es va convertir en president del PP d'Ourense i, temps més tard, de la Diputació.

A més de Baltar Pumar, està previst que hagin de declarar els caps de servei que es van encarregar de realitzar la selecció de personal, així com diverses persones contractades.

Baltar va assegurar en declaracions a la Ser que està "encantat" que el cridin a declarar "per aportar la meva versió dels fets", perquè "no em semblava bé que no s'escoltés la meva versió". Va assegurar que "tot allò fet està ben fet" i que "toca esperar".

Per part seva, el PSdeG està segur que el modus operandi de la Diputació d'Ourense segueix sent el mateix. Després del traspàs dinàstic de la butaca presidencial, insisteixen que Baltar fill segueix "concedint càrrecs amb els diners de tots per sustentar el seu poder".