La pistola utilitzada per assassinar dos guàrdies civils a Capbreton (França) el desembre de 2007 va ser localitzada en un amagatall d'ETA el 2009, segons va publicar La Razón. La nova prova serà aportada al judici que se celebrarà el proper abril a París. L'arma va ser trobada en un dels amagatalls escorcollats durant l'operació Milou contra la xarxa de partides d'armes i explosius de la banda, en concret en un trobat a Cabrerolles.

A més de la pistola, al mateix amagatall es van trobar 184 quilos de nitrat sòdic, 124 detonadors, un subfusell Uzi i un carregador, quatre quilos de pentrita, 5 metres de cordó detonant, 250 grams de sodi, vuit plaques de matrícules verges, dos escàners per a emissores policials, i una premsa per recarregar munició. Com a autors materials del doble assassinat estan processats Mikel Cerrera Ata, Saioa Sánchez Iturregui i Asier Bengoa.

Per altra banda, el Tribunal Constitucional no ha admès a tràmit el recurs d'empara presentat pel pres d'ETA Francisco Javier Lujanbio Galdeano, condemnat a 54 anys de presó per l'assassinat de dos guàrdies civils a Goizueta (Navarra) el 1980, en considerar que no va esgotar la via judicial davant el Tribunal Suprem, requisit necessari per acudir a l'alt tribunal.

Així consta en una sentència de la Sala Primera del Consitucional, en la qual es rebutja l'acció judicial interposada per l'advocada de l'etarra, Ainhoa Baglietto, contra un acte dictat per l'Audiència Nacional el gener del 2009 en el qual es desestimava un anterior recurs de súplica contra la providència en la qual s'aplicava la doctrina Parot.

Aquesta jurisprudència, fixada pel Tribunal Suprem el 28 de febrer de 2006, estableix que la reducció de penes per beneficis penitenciaris contemplada al Codi Penal de 1973 ha d'aplicar-se a cadascuna de les condemnes imposades a un reclús i no al màxim de 30 anys de compliment efectiu.

En un altre ordre de coses, la previsible designació d'Iñaki Goioaga com a senador autonòmic per part del Parlament basc a proposta d'EH Bildu serà la primera polèmica de la desena legislatura de la Cambra de Vitòria. El delegat del Govern a Euskadi, Carlos Urquijo, va enviar una carta a la presidenta del Parlament basc, Bakartxo Tejeria, per demanar que s'eviti l'elecció de Goioaga, un advocat que ha defensat diversos presos d'ETA i ha estar imputat.