El Tribunal Suprem va dictar a finals de l'any passat una sentència ordenant el desallotjament del periodista televisiu Lorenzo Milá, corresponsal de Televisió Espanyola a Washington, de tres parcel·les del Port de Maó, on hi ha un habitatge propietat de l'Estat. L'Autoritat Portuària de Balears defensa que Milá i la seva germana Mercedes ocupen unes cases, a peu de port, sense tenir cap concessió pública. Els Milá han plantejat un plet per poder seguir ocupant aquest immoble, on passen els estius des de fa anys.

La sentència del Suprem ha ratificat dues interlocutòries del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB) on es va establir l'immediat desallotjament de Lorenzo Milá, una mesura cautelar reclamada per l'Autoritat Portuària. Lorenzo i Mercedes Milá porten més de 30 anys residint els estius en una zona de Maó coneguda com La Solana. Va ser un oncle seu, Alfonso Milá Sagnier, qui va comprar una concessió a uns veïns de Maó i es va instal·lar a La Solana. La caseta dels Milá s'aixeca en un terreny conegut com s'Altra Banda, ocupat fa temps per pescadors. Precisament Alfonso Milá va adquirir a un pescador que ja no sortia a treballar el títol per poder utilitzar aquest habitatge. L'oncle dels periodistes va morir fa uns anys.

L'abril de 2010 la família va rebre l'ordre d'abandonar la casa dictada per l'Autoritat Portuària, que considera que la concessió va expirar el 22 de febrer de 2010.

Segons l'Advocacia de l'Estat, Lorenzo Milá no es va preocupar de posar al dia la concessió del seu oncle, amb la qual cosa aquesta va acabar caducant. Tant el TSJB com el Suprem coincideixen que la família de periodistes ha de deixar l'habitatge, perquè pertany a l'Estat i, aparentment, no disposen d'un títol o concessió que ampari la seva possessió.

Preval l'interès general

Lorenzo Milá va al·legar que el desnonament havia de suspendre's, ja que hi havia el risc que l'Autoritat Portuària ordenés l'ensorrament de la casa o el seu destí a altres usos incompatibles amb el d'habitatge. Tot i això, el Suprem entén que en aquest cas ha de prevaldre l'interés general, la recuperació per l'Estat d'un bé de domini públic, davant l'interés particular. Contràriament, l'Alt Tribunal argumenta que no executar el desallotjament de la caseta "causaria un greu perjudici al domini portuari". El Suprem també ha tingut en compte que Milá no resideix a Maó.