El secretari d'Organització del PSOE, Óscar López, va lamentar que el ministre de Defensa, Pedro Morenés, hagi actuat com un "bomber piròman" en assegurar durant la celebració de la Pasqua Militar que les Forces Armades compleixen el seu deure constitucional sense caure en "absurdes provocacions".

En roda de premsa després de la reunió de la Comissió Executiva Federal del PSOE, López va assegurar que les Forces Armades espanyoles són "més sensates" que el propi ministre de Defensa, les paraules del qual van ser, segons el seu parer, "molt desafortunades". López va criticar que qui té l'obligació de "no escalfar l'ambient l'escalfi encara més", en un moment especialment delicat de la política espanyola.

Les paraules de Morenés durant la celebració de la Pasqua Militar diumenge passat han provocat una onada de crítiques per part dels partits nacionalistes. Així, la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, va assegurar dilluns que les declaracions del ministre de Defensa no han de preocupar Catalunya, malgrat veure-les com una "certa provocació", i va animar a seguir endavant amb el "procés" de la consulta sobiranista.

De la seva banda, el portaveu del Govern Basc, Josu Erkoreka, va afirmar que les manifestacions de Morenés estaven "fora de lloc" i va advertir que "més que apaivagar segurament estan per estimular el que aparentment pretenen defugir".

Per part seva, el ministre de Defensa va explicar que amb les seves paraules durant la Pascua Militar va voler destacar l'actitud "sensata, tranquil·la i de servei a Espanya" de les Forces Armades davant la "injustícia" d'algunes interpretacions de la seva activitat que no obeeixen la seva legitimitat democràtica.

Encara que va explicar que no entrarà en polèmiques després d'algunes crítiques dels nacionalistes catalans i bascos, va assenyalar que hi va voler reconèixer en els militars una "actitud extraordinàriament sensata, pausada i institucional" davant "diverses interpretacions que s'han fet de les seves activitats que no obeeixen ni la seva institucionalitat ni la seva legitimitat i convicció democràtica".

Morenés veu "maniobres"

En ser preguntat pels autors de aquestes "provocacions", Morenés va apuntar que "maniobres fetes per militars a territoris espanyols van provocar comentaris sobre si les Forces Armades intenten acovardir" i altres "coses feridores" cap a una institució que "es dedica a procurar servei als espanyols". "Estem per Espanya, Catalunya i totes aquelles part d'Espanya que necessiten el suport en general dels espanyols i del seu Govern", va destacar el ministre.