La tragèdia ocorreguda en la festa de la nit de Halloween al Madrid Arena, on una allau va causar la mort de cinc joves, es va cobrar ahir la seva segona dimissió política, la del vicealcalde de Madrid, Miguel Ángel Villanueva. Aquesta dimissió se suma al cessament, el passat 13 de novembre, del tercer tinent d'alcalde i delegat d'Economia, Ocupació i Participació Ciutadana de l'Ajuntament, Pedro Calvo. Aquestt era el màxim responsable de Madrid Espais i Congressos, l'entitat pública que va llogar el pavelló a l'empresa Diviertt per a la celebració de la festa.

La dimissió de Calvo, la imputació del qual es va anunciar però no s'ha formalitzat encara, va ser sol·licitada per la majoria dels grups de l'oposició de l'Ajuntament de Madrid juntament amb la d'altres alts càrrecs del Govern local i de l'empresa municipal, entre ells Villanueva. El fins ara vicealcalde de la capital va ser president de Madrid Espais i Congressos abans de Calvo. En la comissió d'investigació que es va obrir per aclarir el que ha passat, els portaveus del PSOE i UPyD van insistir a apuntar un presumpte tracte de favor de l'Ajuntament de Madrid a l'empresari Miguel Ángel Flores, promotor de la festa de Halloween, en virtut de la seva relació personal amb el vicealcalde de Madrid. Villanueva va negar poc després, no obstant això, que hi hagués cap tracte de favor i va dir, sobre l'empresari, que un "no es pot fer responsable" dels actes d'un "conegut".

El jutge encarregat de la causa, Eduardo López Palop, no ha citat com a imputat Miguel Ángel Villanueva ni ha pres cap decisió en relació amb ell en aquest procediment, segons van assegurar fonts del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

Els arguments

En l'àmbit polític, la tragèdia del Madrid Arena va fer que als pocs dies d'ocórrer els fets l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, destituís al conseller delegat i al gerent de Madrid Espais i Congressos, José Ángel Rivero i Jorge Rodrigo, respectivament. Botella va argumentar en aquell moment que Rivero i Rodrigo no van informar que existia un contracte d'exclusivitat amb Diviertt per a l'organització d'esdeveniments al Madrid Arena.

Així mateix, el passat 19 de desembre, el president de Madrid Espais i Congressos, Enrique Núñez, va donar l'ordre de suspendre de les seves funcions María Cabeza Quirós, directora d'Operacions d'aquesta empresa municipal, que gestiona el pavelló Madrid Arena entre altres recintes de la capital.

En l'àmbit judicial, el jutge que instrueix diligències va imputar primer al gerent de Diviertt, Miguel Ángel Flores, i el propietari de l'empresa de serveis Kontrol 34, Carlos Manzanares Rodríguez, els qui van declarar davant el magistrat. En la seva primera declaració davant del jutge, el 20 de novembre, Miguel Ángel Flores va quedar en llibertat amb l'obligació de comparèixer dos dies al mes al jutjat, però en avançar la investigació va ser detingut per risc de fuga el 27 de desembre. Al dia següent, després de tres hores de declaració, el jutge va decretar el seu ingrés a la presó defugible sota fiança de 200.000 euros, que l'empresari va abonar poques hores després i va sortir en llibertat.

El magistrat també ha imputat set persones més relacionades amb l'organització de la festa, als qui prendrà declaració els dies 15, 21, 22 i 23 de gener i el 4 de febrer. Es tracta de José María Flores, germà del propietari de l'empresa organitzadora, de quatre responsables de Madrid Espacios i Congresos (Madridec) i dos de Seguriber. Els imputat de Madridec són l'exgerent Jorge Rodrigo Domínguez, l'exdirector de seguretat Rafael Pastor Martín i els responsables de seguretat d'aquesta empresa municipal Francisco del Amo López i José Rodríguez Caamaño.

Les dues persones més que declararan com a imputades són els responsables de seguretat de Seguriber Raúl Monteverde i Juan José París Nalda. Fonts del cas van reconèixer que quan acabin aquestes declaracions possiblement el jutge citarà nous imputats en la causa.