El Tribunal Suprem de Veneçuela va considerar ahir innecessari que el president Hugo Chávez prengui possessió perquè és un governant "reelecte" i va afirmar que el Govern podrà continuar fins que el mandatari, convalescent a Cuba, pugui jurar el càrrec.

"Malgrat que el 10 de gener pròxim s'inicia un nou període constitucional, no cal una nova presa de possessió en relació amb el president Hugo Chávez en la seva condició de president reelecte", va indicar la presidenta del TSJ, Luisa Estella Morales.

El TSJ es va pronunciar així davant l'absència de Chávez de l'acte de presa de possessió previst en la Constitució per avui perquè segueix hospitalitzat a Cuba en estat "estacionari" d'una insuficiència respiratòria per una infecció pulmonar severa contreta després d'una operació pel càncer que pateix. El Tribunal va avalar així la tesi de l'Executiu que la presa de possessió és un "formalisme" que pot complir-se una vegada que el cap d'Estat torni i, així mateix, el Govern en exercici continua en les seves funcions, perquè Chávez va ser reelegit en el comicis del passat 7 d'octubre.

Morales va puntualitzar posteriorment que l'acte de jurar el càrrec, la investidura per a aquest mandat 2013-2019, "és necessària", però hi ha una diferència entre aquest acte i el nou període constitucional, "que són dos temes diferents". Va assenyalar que el "jurament pot ser efectuat en una oportunitat posterior al 10 de gener del 2013 davant el TSJ, de no poder realitzar-se l'esmentat dia davant l'Assemblea Nacional". Aquest acte es produirà "un cop que existeixi constància del cessament dels motius sobrevinguts que hagin impedit el jurament".

Les reaccions

Els veneçolans viuen la malaltia i absència del president Hugo Chávez amb opinions dividides, i mentre uns resen per la seva recuperació i retorn a Veneçuela, altres assenyalen la necessitat de demanar una noves eleccions. "Li hem demanat al doctor José Gregorio Hernández que com metge que és dirigeixi les mans de tots els qui estan tractant a Chávez", va dir la mestressa de casa Thelma Martínez. José Gregorio Hernández (1864-1919) va ser un metge i científic veneçolà al qual milers dels seus compatriotes atribueixen el poder de fer miracles i consideren un sant, encara que no està reconegut com a tal per l'Església catòlica. El locutor Wilmer Márquez també és devot de José Gregorio Hernández i, segons va dir, va viatjar al poble natal del metge a l'estat andí de Trujillo per demanar la recuperació del president.

Un altre punt de vista és el que té l'agent de viatges Jennifer Gómez qui no creu que calgui esperar per a cridar a unes noves eleccions davant l'absència del mandatari. La Constitució veneçolana només contempla les eleccions per al cas de falta absoluta del president electe o durant els primers quatre anys de mandat, una condició que ve donada per la mort, renúncia o incapacitat física o mental.