L'execució de tres activistes vinculades al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), mortes a trets en un centre cultural de París, va suscitar ahir gran commoció entre aquesta comunitat a França i moltes preguntes sobre un acte probablement vinculat al recent diàleg amb el Govern turc. Les tres assassinades són Sakine Cansiz, membre fundador del PKK; Didan Dogan, representant a França del Congrés Nacional del Kurdistan i treballadora del Centre d'Informació del Kurdistan de París, on es va perpetrar el crim; i Leyla Soylemez, presentada com una jove activista.

Els seus cadàvers van ser trobats de matinada, amb trets al cap, a l'interior de l'edifici del carrer Lafayette que alberga aquest organisme, formalment de caràcter cultural, encara que directament relacionat amb el PKK. La policia sospita que els assassinats, comesos amb armes automàtiques, van poder produir-se dimecres a la tarda, quan se sap que les tres havien de trobar-se en les oficines. No es van trobar signes que les portes fossin forçades. El ministre francès d'Interior, Manuel Valls, va dir a la premsa que les tres dones havien estat "sens dubte executades", i que era "un fet greu, totalment inacceptable".

Valls no va voler entrar a especular sobre el que podia haver darrere perquè "la investigació no ha fet més que començar per aclarir aquest fet insuportable", però va insistir en la "determinació de les autoritats franceses" a aclarir-ho. La investigació s'ha encarregat a la Subdirecció Antiterrorista de la Policia Judicial (SDAT) i a la Brigada Anticriminalitat (BAC).