El ministre francès d'Afers Estrangers, Laurent Fabius, va justificar l'ajuda militar de França a l'Exèrcit de Mali al subratllar que els salafistes pretenen instaurar en aquest país "un Estat terrorista".

"Aprofitant-se dels terminis entre les decisions internacionals adoptades i el moment de la seva aplicació, els grups terroristes i criminals han descendit cap al sud (de Mali) amb l'objectiu de controlar la totalitat" del país i "instaurar un Estat terrorista", va assenyalar Fabius en conferència de premsa.

La seva intervenció es va produir després que el president de França, François Hollande, confirmés que l'Exèrcit francès ja està donant suport a les tropes regulars malianes en el seu intent per frenar l'avanç dels grups salafistes que des del juny passat controlen el nord de Mali. L'objectiu de la intervenció francesa, segons Fabius, és frenar l'avanç dels salafistes cap al sud, permetre que es pugui aplicar el pla aprovat per la comunitat internacional i garantir la seguretat dels ciutadans francesos residents a Mali, xifrats en "uns 6.000".

"Si intervenim és perquè ho ha sol·licitat la comunitat internacional i perquè està en joc la pròpia existència de Mali mentre que Estat democràtic", va dir en aquesta compareixença, en la que va confirmar la participació aèria i sobre el terreny de les forces franceses. Fabius es va negar a donar detalls sobre els mitjans desplegats per no jutjar oportú "donar detalls als terroristes", però va indicar que de moment no hi ha forces d'altres països de la regió i que la intervenció de França està justificada tant a nivell polític com jurídic.

Els arguments

"Quan hi ha grups terroristes i criminals que amenacen la pròpia existència d'un país amic hi ha una legitimitat política evident. I si vam entrar en consideracions jurídiques, està d'una banda la crida llançada pel Govern de Mali i per una altra el conjunt de resolucions de Nacions Unides", va explicar. Fabius va subratllar que la decisió d'actuar "ha estat objecte d'una consulta internacional" amb les autoritats de Mali, representants de la Unió Africana, la Comunitat Econòmica d'Estats d'Àfrica Occidental (CEDEAO), la "major part" de països europeus i els membres del consell de seguretat de l'ONU. Va considerar, a més, que aquest pas és "greu però necessari".