Jimmy Savile, el presentador de la BBC que va ser ídol dels britànics durant dècades, va ser un "depravat sexual" que va aprofitar la seva fama per abusar de 217 nens i adults durant més de mig segle, va informar ahir la policia. La Policia Metropolitana de Londres (Met) i la Societat Nacional per a la Protecció dels Nens (NSPCC, sigles en anglès) van donar a conèixer ahir un document fet conjuntament en els últims tres mesos arran de les denúncies rebudes després de la mort de Savile, ocorreguda el 2011 quan ningú coneixia l'abast dels seus actes.

Gran commoció

El cas ha provocat una gran commoció al Regne Unit i la gent es pregunta com va poder Savile abusar de tanta gent durant tant de temps sense que la policia ni la BBC se n'adonessin. Savile va ser un ídol televisiu entre les passades dècades dels 70 als 90 i era molt estimat pel públic, ja que feia treballs de beneficència per a diferents institucions. Segons la policia, els delictes perpetrats per Savile, mort als 84 anys, "no tenen precedents" i mostren que va cometre abusos sexuals entre els anys 1955 i 2009 en hospitals, centres d'atenció de malalts mentals, hospicis i fins a la BBC, i que el 73 per cent de les seves víctimes van ser menors de 18 anys, fins i tot un de només vuit anys.

El primer ministre britànic, David Cameron, va qualificar aquests abusos d'"espantosos" i va considerar necessari que "cadascuna de les institucions afectades descobreixi a fons el que ha passat". Segons el text policial, hi ha 214 delictes registrats en 28 localitats britàniques, dels quals 34 són violacions, mentre que les seves víctimes tenien entre 8 i 47 anys d'edat.